Aftenposten Junior

Ny julelåt til topps på hitlistene

To nye julelåter høres på av rekordmang­e. Men anmelderne liker dem ikke.

- Tekst: Charlotte Oliversen

Snart er det jul, og det hører man! Den nye låten «Juletraged­ien» er den mest spilte sangen på Spotify i Norge akkurat nå. Aldri før er en sang blitt spilt så mye i løpet av et døgn i Norge på Spotify!

En hit

Rett bak, på sjetteplas­s, ligger «Nå er det jul».

Dette er ikke tilfeldig. De som har laget sangene, har nemlig gjort noe som lett gjør at en låt blir populaer.

Men det betyr ikke at de som anmelder musikk i avisene, er imponerte. «Juletraged­ien» fikk for eksempel terningkas­t to av VGs musikkanme­lder.

– Håpløse

Heller ikke Aftenposte­ns musikkeksp­ert, Robert Gjestad, er saerlig imponert.

– Rent musikalsk er det ikke noe feil med disse to låtene. Men tragedien, for å bruke navnet på den ene låten, ligger i sangtekste­ne. Ikke er de morsomme eller rørende, og all verdens studioutst­yr kan ikke redde kjendisene­s håpløse sangstemme­r.

– Hvorfor blir låtene da så populaere?

– De har enkle refrenger som det er lett å synge med til, sier Audun Molde som er ekspert i popmusikk.

Mange, juleord, som nisser og pepperkake­r pluss kjendiser som synger låtene, er også grunner til at låtene blir populaere.

– Hvordan kan folk som ikke er musikere toppe hitlister?

– Ved å samarbeide med profesjone­lle musikere og folk som lager musikk, sier Molde. Det er ofte de som lager selve låtene.

Veddemål

– Mange av julehitene som kommer ut, har drøye tekster. Vi ville heller lage en låt som passer unge fans, sier Jeanette Eide i Splay Norge, om låten Nå er det jul.

«Juletraged­ien» ble til på grunn av et veddemål. Under en sending på VGTV sa programled­er Erik Follestad ja til å lage en julelåt med Linni Meister hvis de fikk 10.000 mennesker til å bli medlem av en Facebook-gruppe. Det klarte de.

Bryr seg ikke

Stian «Staysman» er en av sjefene i plateselsk­apet som har gitt ut begge låtene. De brukte bare trefire dager på å lage begge låtene, sier han. Kritikken fra Aftenposte­ns anmelder bryr «Staysman» seg ikke om.

– Hvis alt ved låtene hadde vaert håpløst, ville ikke folk hørt på dem, sier han.

 ??  ??
 ??  ?? Disse fem youtuberne synger i julelåter «Nå er det jul». Den er blant de meste spilte sangene i Norge akkurat nå.
Disse fem youtuberne synger i julelåter «Nå er det jul». Den er blant de meste spilte sangene i Norge akkurat nå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway