Aftenposten Junior

Hva gjør du når du må feire jul uten mamma eller pappa?

Mange barn i Norge opplever at foreldrene skiller seg. Hva gjør du når du må feire jul uten en av foreldrene dine?

- Tekst: Margrethe Lindebø Skeie Illustrasj­on: Ketil Selnes Foto: Morten Uglum

Noen ganger er det litt vanskelig ikke å kunne se mamma eller pappa på julaften, sier Else. Hun og venninnene Frida og Vilde fra Løken i Akershus har foreldre som er skilt. De vet at det kan vaere vanskelig når det er jul. På skolen har de vaert med i en skilsmisse­gruppe sammen med helsesøste­r for å snakke om dette.

Bruker mobilen

Før syntes de det var vanskelig å ringe mamma og si at de savnet henne hvis det var pappa de var sammen med, og omvendt. Men nå har de laert at det bare er å bruke mobilen hvis de savner foreldrene. – Nå bare ringer jeg og sender masse snapper, sier Else.

Barn bekymrer seg

Hjelpelinj­en Kors på halsen forteller til Aftenposte­n Junior at barn som har skilte foreldre, tar kontakt oftere nå før jul.

– Mange bekymrer seg for den forelderen de ikke skal vaere sammen med på julaften, sier Nelli Kongshaug. Hun er leder for Kors på halsen. Mange av dem som ringer, spør: Hva skal mamma gjøre? Jeg er redd for at pappa blir lei seg!

Kongshaug forklarer at det er helt normalt å føle det sånn, men at det er viktig å snakke med noen om det.

Flytter fra hverandre

Else, Frida og Vilde bor annenhver uke hos mamma og pappa. Foreldrene til Vilde har likevel bestemt at på julaften skal alle vaere sammen.

– For meg er det ikke ordentlig jul uten begge, sier Vilde.

Hjemme hos Frida og Else har de funnet en annen løsning.

– Jeg bytter annethvert år. Det året vi ikke er med mamma på julaften, feirer vi med henne første juledag, sier Frida.

– I år skal jeg til mamma på julaften, da er vi alltid hos pappa på lille julaften, sier Else og forklarer at pappaen kommer tidlig på julaften og gir henne julegaven.

Flere julegaver

Venninnene tror det er lurt å tenke på at det kan komme noe godt ut av at foreldre går fra hverandre også.

– Hvis de hadde vaert sammen, kunne de kanskje kranglet mer, sier Else.

– En annen bra ting er at vi ofte får flere julegaver, sier Frida.

Barnepsyko­log Elisabeth Gerhardsen sier det alltid er de voksnes ansvar at barn skal ha det bra. Men det kan vaere lurt å snakke med noen hvis man tenker mye på noe.

– De fleste får det litt bedre bare ved å dele tankene sine med noen. I tillegg kan det hende at du får gode forslag du ikke har tenkt på selv, sier hun.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway