Aftenposten Junior

Hvordan får astronaute­ne tak i vann?

-

Hei!

Jeg var nettopp på Teknisk museum i London, og der sto det noe om at astronaute­r ikke tar med seg vann til verdensrom­met. De lager det der. Hvordan går det?

Hilsen Regine (13)

Veldig dyrt

Å fly ut i verdensrom­met er kjempedyrt. Hver eneste kilo ekstra som skal løftes fra bakken opp dit, koster like mye som en liten bil. Hvis astronaute­r vil ha med seg én liter vann, koster det hundre tusen kroner. Dét er dyrt vann!

Men astronaute­r er mennesker. De klarer seg ikke uten vann. Så litt vann må de ha der oppe.

Bruker vannet på nytt

Istedenfor å frakte vann opp med raketter må de bruke det vannet de har på romstasjon­en om igjen. Det gjør de på flere måter, og det er dette som er litt spesielt.

Samler opp

Vannet astronaute­ne har drukket, kommer ut igjen som tiss og svette blant annet. Luft-anlegget på romstasjon­en er laget sånn at det samler opp vannet i luften, det som astronaute­ne har svettet og pustet ut.

Dette vannet renses og pumpes tilbake til tanken med drikkevann.

Renser tisset

Det samme skjer med vannet de har dusjet i eller vasket hendene med. Og med tisset! Alt astronaute­ne tisser ut, blir renset og pumpet tilbake i vanntanken.

Høres det ekkelt ut? Sannheten er at rensesyste­met på romstasjon­en er så bra at vannet blir renere enn det du og jeg drikker fra springen i Norge!

Ifølge astronaute­ne smaker vannet som helt vanlig vann.

De sier det går fint, bare man klarer å glemme at det er laget av svetten og tisset til vennene. Hilsen Andreas

 ??  ?? 400 kilometerf­ra Jorden Astronaute­n Oleg Kononenko ble sendt opp til Den internasjo­nale romstasjon­en for to uker siden. Torsdag i forrige uke var han på utsiden av den. Astronaut Oleg Kononenko Sjekker om romstasjon­en har en skade
400 kilometerf­ra Jorden Astronaute­n Oleg Kononenko ble sendt opp til Den internasjo­nale romstasjon­en for to uker siden. Torsdag i forrige uke var han på utsiden av den. Astronaut Oleg Kononenko Sjekker om romstasjon­en har en skade

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway