Aftenposten Junior

Kan bli strenge regler

– Jeg fikk bare dårlige spillere, sier Eirik. Pakker i dataspill som FIFA er forbudt i noen land. Nå kan det komme strenge regler for å få kjøpt dem i Norge.

- Tekst: Ingrid Åbergsjord Foto: Stein J. Bjørge

Favorittsp­illet til Eirik, Ask og Alexander er fotballspi­llet FIFA. I spillet er man avhengig av å ha gode spillere på laget sitt for å vinne. For å få disse kan man blant annet kjøpe såkalte loot-bokser eller forundring s pakker.

Får mange tilbud

De tre guttene viser oss en plakat som dukker opp på dataskjerm­en med reklame for loot-bokser. Men man vet ikke hva som er inni pakkene, derfor kalles det forundring­spakker.

– Jeg brukte mellom 200 og 300 kroner på å kjøpe pakker i FIFA for noen år siden, men det er ikke verdt å kjøpe pakkene. Jeg fikk bare dårlige spillere. Nå har jeg sluttet å kjøpe pakker, sier Eirik.

Kan bli forbudt

Mange er kritiske til loot-bokser. Derfor skal Kulturdepa­rtementet, som er de som bestemmer over dataspill i Norge, nå se på om det er nødvendig med strengere regler.

Brukte 30.000 kroner

Forsker Rune Mentzoni i FIFA har studert loot-bokser. I fjor brukte han over 30.000 kroner på slike pakker i forskninge­n sin. Etter å ha brukt så mye penger, fikk han ikke en eneste av de viktigste spillerne, som for eksempel Ronaldo eller Messi.

– De som lager spillet, lurer kjøperne til å tro at sjansen for å få de beste spillerne er større enn den er. Mange blir nok fristet til å bruke mer penger enn de hadde tenkt, i håp om å få en Ronaldo til slutt, sier han.

18-årsgrense

Forskeren synes ikke det er greit at FIFA får selge loot-bokser, fordi det ligner veldig på et pengespill. I Norge er det 18-årsgrense på dette.

– Det er et voldsomt kjøpepress rettet mot barn om å kjøpe pakker i FIFA, mener Mentzoni.

Lager nye pakker

Kameratene fra Eiksmarka skole i Baerum merker at FIFA stadig finner på nye ting for å lokke dem til å kjøpe pakker, som for eksempel «Ultimate pakker». De forteller at hver dag de har vaert innom spillet de siste dagene, har de fått beskjed om å skynde seg å kjøpe disse pakkene før de ultragode kortene forsvinner.

– Det er lett å bli fristet, men jeg kjøper ikke pakker. Jeg vil heller spare pengene mine til å kjøpe noe annet, sier Ask.

Åpne pakker på Youtube

Kameratene synes det er veldig morsomt å se Youtube-videoer av andre som åpner FIFA-pakker.

– Slike videoer er veldig god reklame for pakkene FIFA selger, sier Mentzoni.

– Det er morsomt med loot-bokser. Men jeg tror ikke de selges for at barn skal ha det gøy, men for at de som lager spillene, skal tjene masse penger, sier Eirik (12).

Medietilsy­net mener også mange av pakkene kan vaere morsomme og uproblemat­iske, men har ikke bestemt seg for om det bør bli strengere regler.

Det har ikke lykkes Aftenposte­n Junior å få en kommentar fra FIFA.

 ??  ??
 ??  ?? – Det er dumt å kjøpe pakker. Man får jo ikke med seg spillerne videre når det kommer ny versjon av FIFA om ett år, mener kamerat-gjengen fra Baerum.
– Det er dumt å kjøpe pakker. Man får jo ikke med seg spillerne videre når det kommer ny versjon av FIFA om ett år, mener kamerat-gjengen fra Baerum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway