Aftenposten Junior

Hvorfor blir øynene røde? Lyset kastes tilbake

-

Hei Andreas!

Jeg lurer på hvorfor man blir rød i øynene når man tar bilder med blitz? Hilsen jente (11)

Hei!

Øyet ditt er litt som en vannballon­g. Den svarte prikken i midten av øyet er ikke egentlig svart.

Den svarte prikken er et vindu inn i øyet. Og der er det mørkt.

Den svarte prikken har et navn: Pupill. Når du kan lese disse bokstavene, er det fordi lyset treffer papiret foran deg og kastes tilbake. Noe av dette lyset treffer øyet ditt, men bare litt av det slipper inn gjennom pupillen.

Forandrer størrelse

Pupillen er ganske kul, den er veldig god på å tilpasse seg lyset. Når det er mørkt rundt deg, blir pupillene store, slik at mest mulig lys får slippe inn. Når du er ute og det er sterk sol, blir pupillene bitte små, slik at det ikke kommer så mye lys inn.

Signaler til hjernen

Grunnen til at du kan lese det som står i Aftenposte­n Junior, er at det lyset som har kommet inn gjennom pupillen, fortsetter gjennom øyet og treffer baksiden. Der er det millioner av små celler, som sender signaler videre til hjernen.

Blodårer

Cellene trenger blod. Derfor er det mange små blodårer der også, på baksiden av øyet.

Og her kommer forklaring­en; Når noen tar et bilde av deg med blitz, kommer det et kraftig lys fra blitzen. Det kraftige lyset kommer inn gjennom pupillen og lyser opp baksiden av øyet.

Rødt lys

Baksiden er rød av alle blodårene. Derfor er det rødt lys som kastes tilbake ut gjennom pupillen og treffer linsen på kameraet akkurat idet bildet blir tatt.

De røde øynene på bildene kommer altså fra blodårene bakerst i øyet.

Hilsen Andreas

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway