Aftenposten Junior

Redd for brann og tyver

- Hilsen Helsebrore­n

Jeg er veldig redd for brann og tyver. Hver gang jeg legger meg, må jeg gå rundt i huset og sjekke om alle dører er låst, og om det står ledninger i stikkontak­tene. Jeg klarer ikke alltid å sovne, fordi jeg er redd for at det skal bli brann eller at det kommer tyver. Hva kan jeg gjøre med det?

Hilsen jente (11)

Hei, kjaere leser!

Det kan vaere lurt å vaere litt redd noen ganger. Det gjør at vi forbereder oss, akkurat som du gjør ved å sjekke om dørene er låst.

Tar for stor plass

Å ha slike rutiner kan vaere bra. Det blir først et problem når det du er redd for, tar for mye tid og for stor plass i livet ditt.

Hvis du ikke får sove fordi du er så redd, er det for eksempel et problem.

Stol på at det går bra!

Da finnes det noen ting man kan gjøre. Du kan for eksempel prøve å la vaere å sjekke. I stedet må du stole på at du faktisk har låst døren, og at det kommer til å gå bra.

Da må du stole på deg selv. Og du må ikke glemme at det er foreldrene dine, og ikke du, som har ansvaret for de tingene du skriver om.

Snakk med en voksen

Hvis du fortsetter å vaere redd, bør du snakke med foreldrene dine om hvordan du har det.

Å fortelle om det kan hjelpe deg og andre.

Jeg var også kjemperedd for brann da jeg var like gammel som deg. Da laget vi noen regler for hva vi skulle gjøre hvis det skulle begynne å brenne. Det begynte aldri å brenne, men jeg følte meg trygg fordi jeg visste hva jeg i så fall skulle gjøre.

Lykke til!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway