Aftenposten Junior

Hvordan kan håret stå rett til vaers?

-

Hei Andreas!

Jeg lurer på hvorfor hår blir mer statisk om vinteren?

Hilsen Julie (13)

Hei, Julie!

Du har helt rett: Håret blir lettere statisk om vinteren, sånn at det står til alle kanter. Statisk betyr at noe står stille.

Det statiske håret om vinteren kommer av at kald luft er mye tørrere enn varm luft. Da blir håret ditt også tørrere, og kan holde bedre på elektroner. Det er nemlig elektronen­e som er hemmelighe­ten her.

Vil langt unna de andre

Elektroner er ikke så glade i hverandre. De prøver å vaere lengst mulig unna hverandre. Derfor dytter elektronen­e på ett hårstrå bort elektronen­e på hårstrået ved siden av. De hårstråene som har ekstra mange elektroner, prøver å vaere lengst unna de andre hårstråene.

Ballonger

Så hvordan får håret ekstra elektroner? Det er mange materialer som har lett for å gi fra seg elektroner. Det vanligste eksempelet er å gni en ballong mot håret. Da gnir du elektroner fra ballongen over på håret. Det gjør at håret står rett opp.

Trampoline

Også andre materialer kan gi deg ekstra mange elektroner. Et teppegulv som du går på, for eksempel, eller en genser du drar over hodet. Du kan også få elektroner av å hoppe på trampoline.

Men én ting går ikke: Vått hår kan ikke bli statisk. Det er helt umulig. Du kan prøve selv! Bare når håret er helt tørt, kan det holde på elektroner og stå rett til vaers.

Hilsen Andreas

 ??  ?? Å hoppe på trampoline kan gjøre at håret ditt får ekstra mange elektroner, sånn at det står rett til vaers.
Å hoppe på trampoline kan gjøre at håret ditt får ekstra mange elektroner, sånn at det står rett til vaers.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway