Aftenposten Junior

Vil bli verdensmes­ter i rally

Oliver Solberg er ikke gammel nok til å ha førerkort, men i bil-løp kjører han over 100 kilometer i timen.

- Tekst: Ingrid Åbergsjord

Om bare noen dager skal oliver Solberg kjøre et nytt bil-løp på humpete vinterveie­r. hvis han kommer for sent inn i en sving, kan han kraesje eller kjøre av veien. Det har han gjort mange ganger før.

Konkurrans­e i Latvia

oliver er bare 17 år, men har satt seg et mål allerede:

– Jeg vil bli verdensmes­ter i rally.

Denne gangen skal han kjøre en rally-konkurrans­e i Latvia, og kommer til å kjøre fortere enn man gjør på motorveien i norge. flere dager i forveien tenker han gjennom hele bil-løpet i hodet, fra start til mål.

– før løpet ser jeg videoer av meg selv når jeg kjører løypa, for å forberede meg på når jeg må svinge, sier han.

Ble nordisk mester

De to siste årene har oliver konkurrert mot voksne både i rallycross og rally.

i fjor ble han nordisk mester i rallycross. Det er så spesielt at det er laget en film om ham, Born2Drive, som går på kino nå.

Når blir du verdensmes­ter?

– Den yngste som noen gang er blitt verdensmes­ter, var 27 år. i rally tar det lang tid å bli ordentlig god. Derfor må jeg kjøre så mange løp jeg kan de neste årene.

Pappa er verdensmes­ter

i familien til oliver Solberg driver alle med bilsport. pappa petter Solberg er verdensmes­ter i rally og rallycross. Mamma pernilla Solberg og morfaren har også vunnet store rally-konkurrans­er.

– Jeg har drømt om å bli rallyfører hele livet. Målet mitt er å bli verdensmes­ter én gang mer enn pappa. Da må jeg vinne VM to ganger, sier oliver.

Lov å kjøre i utlandet

i norge og Sverige må man vaere 18 år for å kjøre rally. Men i Latvia, der oliver snart skal kjøre, er aldersgren­sen 16 år.

Er du redd når du kjører?

– Jeg er aldri redd når jeg kjører, men rett før jeg kraesjer, er det litt skummelt. Jeg kan vaere redd for å gjøre feil, men jeg er ikke redd for fart. er man redd når man kjører, går det dårlig.

Blir du redd når du ser faren din kjøre?

– nei! Jeg blir bare nervøs, fordi jeg er så glad i ham og så gira på at det skal gå bra.

Hvordan er det å satse i samme sport som ham?

– Det fine er at han laerer meg alt han kan. Men det er vanskelig å vinne like mye som ham. Jeg prøver derfor å gå mine egne veier.

 ??  ?? Oliver Solber (17)
Oliver Solber (17)
 ?? Foto: Signe Dons ?? Intercomlø­sning (foråsnakke) I fjor ble Oliver Solberg nordisk mester i rallycross i denne bilen. Startsyste­m Oliver Solberg (17) Håndbrekk Girspak
Foto: Signe Dons Intercomlø­sning (foråsnakke) I fjor ble Oliver Solberg nordisk mester i rallycross i denne bilen. Startsyste­m Oliver Solberg (17) Håndbrekk Girspak
 ??  ?? For å bli verdens beste i rally går oliver solberg på bilskole i Frankrike og konkurrere­r i Latvia. Flyrover bakken I rallycross har oliver solberg kjørt over 200 kilometer i timen. Bildet er fra da han ble nordisk mester i fjor.
For å bli verdens beste i rally går oliver solberg på bilskole i Frankrike og konkurrere­r i Latvia. Flyrover bakken I rallycross har oliver solberg kjørt over 200 kilometer i timen. Bildet er fra da han ble nordisk mester i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway