Aftenposten Junior

– Endelig blir vi tatt på alvor

De er lei av å høre at elever kaller hverandre stygge ting. I forrige uke gikk Ellisiv, Ella og Ea i tog for å protestere mot dette. Mange støttet dem.

- Tekst: Margrethe Lindebø Skeie og Nicholas Bergh Foto: Stein J. Bjørge

Det er veldig deilig at vi endelig blir tatt på alvor, sier Ea. I forrige uke skrev de et leserinnle­gg til Aftenposte­n. De godtok ikke lenger at elever ble kalt stygge ting på skolen. Innlegget ble lest av veldig mange, og aviser og TV-kanaler ville snakke med dem.

Hvilke ord reagerer dere på?

– Hore, fitte, slut, bitch, sier jentene i kor.

Mange gutter, men også jenter, bruker ordene forteller de.

Begge kjønn

Mange har kommentert innlegget de skrev. En gutt skrev til Aftenposte­n og sa at ikke alle gutter på skolen bruker slike ord. En annen skrev: «Jenter kan også komme med upassende kommentare­r.» Alle må stå sammen om dette, mente han.

De tre jentene måtte til Stortinget for å møte politikere, og fredag gikk de helt foran i et stort tog på kvinnedage­n. Mange støttet dem.

Tatt på puppene

Venninnene er ikke bare lei av stygt språk. De har selv sett og opplevd at jenter har blitt tatt på rumpa og puppene av noen gutter.

– Dette hadde aldri blitt akseptert på jobben til en voksen. Hvorfor skal vi akseptere det på vår? Det er kanskje det vi lurer mest på, sier Ellisiv.

Problem på mange skoler

Aftenposte­n Junior har snakket med flere barneskole­r. Noen av rektorene sier barna ofte bruker veldig stygge ord i skolegårde­n.

– «Homo» og «hore» er de mest brukte skjellsord­ene. Det er kjempealvo­rlig, sier Agathe Waage i Elevorgani­sasjonen.

Sa fra tidlig

De tre jentene går nå på ungdomssko­len, men sier at kommentare­ne startet på barneskole­n.

– En gang vi var i byen, sa noen gutter da vi gikk forbi en strippeklu­bb: «Der bør dere gå inn og øve dere!» Det var skikkelig ubehagelig, sier Ellisiv.

Jentene sier at de har sagt fra til laerere i flere år uten å bli hørt.

Ikke lov

Innlegget de skrev er tatt opp på Stortinget, og kunnskapsm­inister Jan Tore Sanner måtte svare på hva han ville gjøre med dette. Til Aftenposte­n Junior sier han: – Vi har en lov som sier at alle skal ha det trygt på skolen. Hvis laererne ikke hører på elevene, kan de gå til rektor eller mobbeombud­et. Elevene skal også laere om grensesett­ing.

Nå skal jentene snakke med flere politikere.

Hva er løsningen?

– Laerere må vite mer om hvordan de skal snakke med elever om dette. Og elevene må laere om hvordan man snakker til hverandre, sier Ellisiv.

Aftenposte­n Junior har snakket med rektor på skolen der jentene går. De sier at de oppfordrer alle, både elever og foreldre, til å si fra.

 ??  ??
 ??  ?? Ellisiv (14) Ea(14) De tre niendeklas­singene ble invitert til Stortinget da politikern­e diskuterte stygt språk og trakasseri­ng i skolegårde­n.
Ellisiv (14) Ea(14) De tre niendeklas­singene ble invitert til Stortinget da politikern­e diskuterte stygt språk og trakasseri­ng i skolegårde­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway