Aftenposten Junior

Verdens største karneval

I Brasil fikk barna fri fra skolen for å se på et karneval som varer i fem dager.

- Tekst: Nicholas Bergh

Hvert år skjer det noe helt spesielt i den brasilians­ke byen Rio de Janeiro. I forrige uke kledde millioner av mennesker seg ut både som dyr, prinsesser, prinser og dverger. De malte seg i ansiktet og gikk ut i gatene for å feire.

I hele fem dager hvert år feirer brasiliane­rne karneval. Da får voksne fri fra jobben i to dager, barn får fri fra skolen. Turister fra hele verden kommer for å se på det spesielle

karnevalet, som er verdens største.

Glade mennesker

– Karneval er noe folk gleder seg til. Barna gleder seg til å kle seg ut, forteller Leo Dória. Han er fra Brasil og driver nettsiden heiabrasil.no.

Faste

Men hvorfor feirer man egentlig karneval?

Før var det vanlig at kristne fastet i 40 dager før påske. Dagen før fasten startet, pleide man å ha en stor feiring. Fortsatt arrangeres det karneval 40 dager før påske, men nå handler det ikke så mye om religion. Det handler mer om god mat, parader og flotte kostymer.

Danser

Brasiliane­re elsker å danse, og den brasilians­ke dansen samba er en viktig del av feiringen.

Hvorfor er karnevalet så spesielt?

– Det er åpent for alle. Både de rikeste og de fattigste har mulighet til å feire på en eller annen måte, sier Leo Dória.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Under karnevalet er det flere store tog på en stor arena i Rio de Janeiro. Her får de beste sambaskole­ne i byen vise en forestilli­ng. Dansen og musikken er viktig i karnevalet, men også kostymene. Flere millioner mennesker er med på karnevalet. – Karnevalet i Rio er unikt, i hvert fall med tanke på hvor stort det er, sier Leo Dória.
Under karnevalet er det flere store tog på en stor arena i Rio de Janeiro. Her får de beste sambaskole­ne i byen vise en forestilli­ng. Dansen og musikken er viktig i karnevalet, men også kostymene. Flere millioner mennesker er med på karnevalet. – Karnevalet i Rio er unikt, i hvert fall med tanke på hvor stort det er, sier Leo Dória.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway