Aftenposten Junior

Skiløpere ble arrestert under VM

Fem skiløpere dukket aldri opp til start under 15-kilometere­n i VM. De var blitt arrestert av politiet på et hotell.

- Tekst: Nicholas Bergh

Skiløperne som ble arrestert, kom fra blant annet Østerrike. politiet hadde spionert veldig lenge, de mistenkte dem for doping.

Det hele begynte med et tV-program i januar. Da fortalte en skiløper hvordan han hadde dopet seg. Kunne dette gjelde flere? lurte politiet på.

Tysk lege

etterforsk­ningen førte frem til en tysk lege, som heter Mark Schmidt. politiet mistenkte ham for å hjelpe skiløpere med å jukse.

for å finne svaret begynte politiet å spionere.

– Vi har overvåket hvert skritt, 24 timer i døgnet, syv dager i uken i lengre tid, sier Dieter csefan til den tyske tV-kanalen arD. han har ledet hele etterforsk­ningen,

Fulgte etter faren

politiet fant ut at faren til legen skulle til Seefeld i Østerrike, der VM ble arrangert i februar. politiet tror at han kan ha hjulpet sønnen med dopingjuks­et.

politiet bestemte seg for å følge etter ham, for å se hvilke skiløpere han skulle møte.

Arrestert under VM

Denne dagen, midt under VM, skulle herrene konkurrere i 15 kilometer.

Men fem av utøverne dukket aldri opp til start. De var blitt arrestert av politiet.

Lette etter blodposer

Så mange som 120 politifolk jobbet med saken denne dagen. politiet dukket også opp andre steder i tyskland og Østerrike for å samle bevis.

politiet har hatt en teori om hvordan de mistenkte skal ha jukset. De tror skiløperne tilførte mer av sitt eget blod inn i kroppen rett før en konkurrans­e.

Derfor lette politiet blant annet etter poser med blod.

Tatt på fersken

noen timer før 15-kilometere­n startet, satt skiløperen Max hauke fra Østerrike med en nål i armen og en slange ned i en blodpose som lå på bordet foran ham.

hauke tilførte blodet i kroppen sin og trodde ingen så ham. Men akkurat da stormet politiet inn i hotellromm­et. Skiløperen ble arrestert med én gang.

Fant mange poser

Mange kilometer unna, i huset til den tyske legen Mark Schmidt, fant politiet også rundt 40 blodposer i en garasje.

nå skal eksperter se naermere på innholdet. politiet tror kanskje det finnes flere juksemaker­e, og vil finne ut hvem som eier blodet som er i posene.

Fem ble arrestert

De fem skiløperne som ble arrestert, fikk ikke lov til å delta i VM mer.

nå blir det trolig en rettssak. Utøverne som skal ha jukset, kan få en fengselsst­raff på tre år. også legen Mark Schmidt risikerer fengselsst­raff.

Mange er sinte

Dopingsake­n har gjort mange i skimiljøet sinte.

nordmannen trond nystad var trener for Østerrike, men ante ingenting om dette, hevder han. etter at utøverne ble arrestert, sa han opp jobben sin.

KILDe: aftenpoSte­n, nrK, arD, Kronen ZeItUng og orf.

 ??  ??
 ??  ?? Hotell Her står en politibil utenfor hotellet landslaget til Østerrike bodde på. Det var her skiløperen Max Hauke ble tatt på fersken mens han jukset.
Hotell Her står en politibil utenfor hotellet landslaget til Østerrike bodde på. Det var her skiløperen Max Hauke ble tatt på fersken mens han jukset.
 ??  ??
 ??  ?? Skiløperen Max Hauke ble veldig overrasket da politiet kom inn døren.
Skiløperen Max Hauke ble veldig overrasket da politiet kom inn døren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway