Aftenposten Junior

Hvorfor smelter sukker?

-

Hei!

Jeg lurer på hvorfor sukker smelter når det blir varmt? Hilsen Ane (8)

Hei, Ane!

Mange av materialen­e vi ser rundt oss, smelter. Det mest kjente er vann, som smelter fra is til vann når det er null grader.

Mye kan smelte

Sånn er det med andre stoffer også. Plast er vanligvis et fast stoff. Men hvis vi varmer det nok, vil det til slutt bli flytende. Til og med metall blir flytende, men det skjer ved veldig høye temperatur­er. Metallet aluminium smelter for eksempel ved 660 grader. Dét er varmt!

Henger sammen

Dette handler om molekylene, som er den minste delen et stoff kan deles inn i. Et fast stoff, som sukker, har molekyler som henger fast i hverandre. Hvis du zoomer skikkelig inn på et sukkerkorn med et mikroskop, kan du se at sukkermole­kylene sitter fast i hverandre.

Når du varmer opp sukkeret, begynner molekylene å bevege mer på seg og skli rundt hverandre. Da er sukkeret blitt flytende.

Forskerne er usikre

Det spennende er at forskere ikke kan si nøyaktig ved hvilken temperatur sukker blir flytende. Hvis du varmer opp sukkeret langsomt, blir det flytende ved rundt 140 grader, men hvis du varmer det opp raskt, må du helt opp i 160 grader før det blir flytende. Det er et mysterium!

Brunt sukker

Varmer du opp sukkeret bare litt til, blir det brunt! Det er ikke et mysterium. Men det smaker godt, da. Sukker som blir brunt, får nemlig karamellsm­ak.

Og jeg elsker karamell.

Hilsen Andreas

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway