Aftenposten Junior

Pappaen ruger på egget alene

Snart skal keiserping­vinene i Antarktis legge egg. Etter det forsvinner mammaene.

- Tekst: Ingrid Åbergsjord

Nå går det mot vinter på Antarktis, som er området rundt Sydpolen. Det er på denne tiden keiserping­vinene legger egg. Det spesielle med disse fuglene er at når hunnen har lagt egget sitt, går hun fra det.

– Hun kommer ikke tilbake før ungen klekkes i juli, sier forsker Svein-Håkon Lorentsen, som jobber ved Norsk institutt for naturforsk­ning.

Borte i 70 dager

Moren er borte i 70 dager. I mellomtide­n er det faren som ruger på egget. Egget legges oppå føttene hans og dekkes av fjaer, sånn at det ikke skal fryse.

Drar til kysten

Der eggene legges (rugeplasse­n), er hele området dekket av is. Derfor må moren gå helt bort til kysten for å kunne dykke etter krill, fisk og blekksprut som hun kan spise. Pingvinene har ikke så mange fiender, men mødrene må passe seg sånn at de ikke blir spist av leopard-sel eller spekkhugge­r når de er i sjøen.

Pappas tur

Når moren kommer tilbake til rugeplasse­n, må hun mate ungen og holde den varm.

– Da er det pappaens tur til å gå til kysten og spise, sier Lorentsen.

Foreldrene bytter på å mate ungen. Etter et halvt år er den like tung som de voksne pingvinene.

Kaldt ute

På Sydpolen er det ned mot minus 50 grader nå.

Fryser de aldri?

– Keiserping­vinene står tett i tett slik at de varmer hverandre. De beveger seg hele tiden, sånn at de bytter på hvem som må stå ytterst, der det er kaldest og innerst, der det er varmest, sier Lorentsen.

– Det at de holder sammen i flokk, gjør at de klarer seg.

 ??  ??
 ??  ?? holderkuld­enute Keiserping­vinene passer på ungene sine i et halvt år etter at de er født. Keiserping­vinene lever i flokk og samarbeide­r om å overleve i kulden.Pappa, kan jeg vaere inne i dag?
holderkuld­enute Keiserping­vinene passer på ungene sine i et halvt år etter at de er født. Keiserping­vinene lever i flokk og samarbeide­r om å overleve i kulden.Pappa, kan jeg vaere inne i dag?
 ??  ?? Lever i Antarkt
Lever i Antarkt

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway