Aftenposten Junior

Dette får elevene ikke lov til

Da skolen fikk ny rektor, ble leker som takle-fotball forbudt i skolegårde­n. – Det kan se voldsomt ut, men det er ikke det, mener elevene på Fjellhamar skole.

- Tekst: Mari Lund Wictorsen Foto: Paal Audestad

Det kan se voldsomt ut når vi faller ned fra snøhaugen, men det er ikke det. Det er bare gøy! sier Morten. Elevene løper opp på en stor snøhaug i skolegårde­n og dytter hverandre ned igjen. Den som til slutt står igjen alene på toppen, har vunnet.

Forbudt

Kongen på haugen og taklefotba­ll, er forbudt i skolegårde­n på Fjellhamar i Lørenskog til vanlig. Men denne dagen har de fått lov, fordi Aftenposte­n Junior skal ta bilder av lekene.

Slått ut tenner

Lekene ble forbudt da skolen fikk ny rektor i fjor. Også lekeslåssi­ng er nå forbudt. Før var alt dette lov.

– Tre elever har fått slått ut tenner på grunn av disse lekene. For meg er det veldig viktig at elevene er trygge i friminutte­t, sier rektor på Fjellhamar skole, Marianne Egeberg Kolobekken.

Slike leker er også forbudt på andre skoler i Norge. Aftenposte­n Junior har snakket med flere skoler. De sier at grunnen er at elever begynner å krangle, og de kan få skader.

– Vi vil heller at barna skal drive med leker som ikke fører til konflikter, sier rektor Sten Frode Solvang på Singsaker skole i Trondheim.

Få skader

Men ikke alle skoler har et slikt forbud.

Skjer det alvorlige skader når barn leker kongen på haugen?

– Nei, det skjer veldig få alvorlige skader i leker i skolegårde­n, viser forskning, sier professor Ellen Beate Hansen Sandseter. Hun er ekspert på barn og leking.

Grave i snøen

Morten og klassekame­rat Oskar forteller at de fleste i klassen ble sinte da rektor fortalte om forbudet.

– Rektor sa vi kunne grave i snøen isteden. Da begynte vi å le. Det er jo kjedelig, sier Oskar.

Morten synes han er blitt mer urolig i timene.

 ??  ?? n (12) Spiller takle-fotball Oskar (12)
n (12) Spiller takle-fotball Oskar (12)
 ??  ?? Lekerkonge­n påhaugen Morten (12) En etter en faller elevene ned fra haugen. Den som står alene på toppen til slutt, er kongen på haugen. Rachel (12)
Lekerkonge­n påhaugen Morten (12) En etter en faller elevene ned fra haugen. Den som står alene på toppen til slutt, er kongen på haugen. Rachel (12)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway