Aftenposten Junior

Hvordan blir fløte til krem?

-

Hei, Andreas.

Hvorfor blir fløten stiv når jeg pisker den?

Maria

Hei, Maria.

Jeg synes det er fantastisk rart at fløte kan forandre seg så mye, bare av litt rask røring. Det blir liksom til et helt nytt stoff, krem, som ikke er det samme som du startet med.

Mer fett

Litt enkelt kan vi si at fløte er melk med veldig mye mer fett.

Fettet er samlet i bitte små baller som flyter rundt i fløten. De er så små at du ikke kan se dem. Det er fettet som er hemmelighe­ten bak hvordan fløte kan bli til krem.

Fra kua

Hvis man lar melken som kommer direkte fra kua, stå i ro en stund, vil fettet flyte til toppen. I gamle dager brukte de en øse til å samle opp fettet og ha det over i en annen beholder.

Skiller ut fettet

I dag slenges melken rundt i en maskin som skiller fettet fra resten av melken helt automatisk, og på mye kortere tid. Det har skjedd med den fløten du kjøper i butikken.

Når du rører hardt og raskt, kaller vi det å piske fløten. Og det passer fint. De små fettkulene blir pisket og slått. Da går det hull på kulene, og fettet slås ut.

Pisker ut luft

Samtidig pisker du luft inn i fløten. Mange små luftbobler, som til sammen lager skum. Når du fortsetter å piske skummet, blir det stivere fordi fettet kobler seg sammen på nye måter, som et slags nettverk rundt luftboblen­e.

Hvis du fortsetter å piske, blir det til slutt smør! Det er helt sant. Fløte blir til krem, som blir til smør. Hvis du ikke tror meg – prøv selv, da vel!

Hilsen Andreas

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway