Aftenposten Junior

Kan pubertet skape mye drama?

-

Hei, Andreas!

Jeg lurer på om pubertet kan skape mye drama?

Hilsen skole-elev

Hei!

Takk for et perfekt spørsmål! Svaret er ja, og det har med hormoner å gjøre.

Hår på tissen

Hormoner er stoffer som kroppen lager og sender med blodet for å gi beskjeder. Hormoner kan for eksempel gi beskjed om hvor mye man skal vokse, eller at man skal begynne å få hår på tissen. Vi har mange ulike hormoner i kroppen hele tiden. Hormonene kan ha flere forskjelli­ge oppgaver.

Sint

I puberteten bygges vi om fra barn til voksne. Det styres av disse hormonene.

De kan gjøre at vi kjenner følelser mye sterkere. Du kan plutselig bli sint, og fem minutter senere ikke huske hvorfor.

Latterkram­pe

Du kan få latterkram­per så kraftige at du er helt utslitt etterpå, og du kan bli så sjalu at du kjenner det i hele kroppen. Eller ingen av delene. Det er nemlig veldig forskjell på hva puberteten gjør med oss.

Mye drama

For mange vil følelsene svinge oftere og kraftigere enn de gjør ellers. Derfor kan vi godt si at puberteten skaper mye drama.

Det kan vaere overrasken­de, vanskelig og skikkelig gøy. Hvis du reagerer på en måte som du angrer på etterpå, føles det ofte godt å si det.

Si unnskyld

Du kan si «Jeg mener fortsatt det jeg sa i sted, men jeg ble altfor sint. Unnskyld.» For som du sikkert har merket selv: Folk som sier unnskyld, er ganske fine folk.

Hvis du har lyst, kan du også fortelle venner og familie at det er litt vanskelig med alle følelsene.

Ikke alle

Og husk: Hvis du ikke kjenner på noe av det jeg har skrevet om her, er det også helt greit. Vi er forskjelli­ge, alle sammen. Hilsen Andreas

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway