Aftenposten Junior

Passer ekstra godt på hunden

Flere hunder har fått en mystisk sykdom. Derfor får ikke Indi hilse på andre hunder. Nå driver forskere med detektiv-arbeid for å finne ut hvorfor de blir syke.

- Tekst: Ingvild Fjelltveit Foto: Olav Olsen

Kom da, Indi! Frans vinker til Indi som fyker over gulvet og bort til ham i leilighete­n hjemme i Oslo. Det regner, men hunden hopper av glede når hun skjønner at hun skal ut på tur.

Frans går tur med henne hver dag før eller etter skolen. Da går de ca. 20 minutter i nabolaget der de bor.

Litt strengere

De siste to ukene er flere hunder blitt syke og noen har dødd av en mystisk sykdom som ekspertene så langt ikke har funnet ut hva er. Derfor er Frans litt strengere enn han pleier når de går tur.

– Hun kan ikke hilse på andre hunder og skal ikke lukte på eller gå bort til steder der det har vaert mange hunder, sier Frans.

Virket lei seg

Ute langs veien peker Frans på flere steder der mange hunder pleier å snuse, og som han derfor holder Indi borte fra.

Hvis Indi prøver å gå dit, holder han henne igjen med båndet sånn at hun ikke skal bli smittet av andre hunder som kan vaere syke.

Det er Mattilsyne­t som har sagt at det er lurt at hundeeiere følger disse rådene (se neste side).

De første dagene syntes Frans Indi virket litt lei seg for at hun ikke fikk gå like fritt som hun pleier. Men nå har det gått over.

Tror det går bra

Frans har vaert litt redd for at Indi kan bli syk.

– Men så lenge hun ikke møter andre hunder og ikke viser tegn på sykdommen, går det nok bra, sier Frans.

Detektiv-arbeid

Hundene som er blitt syke, har fått en betennelse i tarmen. Noen av dem er fort blitt veldig dårlige. På Veterinaer­institutte­t jobber de for å finne ut hva sykdommen kommer av.

– Hunder får noen ganger sykdom med diaré, men det er uvanlig at det skjer med flere hunder samtidig. Det er et detektiv-arbeid å finne ut akkurat hva det kommer av, sier Asle Haukaas, som jobber i Veterinaer­institutte­t.

Forskerne undersøker noen av de døde hundene for å prøve å finne ut om det er noe i kroppene deres som kan fortelle hvorfor de ble syke. Men det kan hende de ikke finner svar.

– Vi håper å finne årsaken til sykdommen. Ofte går slike sykdommer over uten at man kjenner årsaken, sier Haukaas.

– Ikke like gøy

Frans håper hundesykdo­mmen snart forsvinner.

– Det er ikke like gøy å gå på tur når Indi ikke får lukte så mye rundt og hilse på andre hunder, sier han.

 ??  ?? Indi(11/2) Frans(11)
Indi(11/2) Frans(11)
 ??  ?? Indi(1/) Frans(11) Det beste med å ha hund, er at det alltid er noen som kommer løpende for å hilse på når du kommer hjem fra skolen, synes Frans.
Indi(1/) Frans(11) Det beste med å ha hund, er at det alltid er noen som kommer løpende for å hilse på når du kommer hjem fra skolen, synes Frans.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway