Aftenposten Junior

Sterk mat = snørr og slim

- Hilsen Andreas

Hei! Hvorfor blir vi snørrete og varme i ansiktet når vi spiser sterk chili? Hilsen Caroline (13) og Thomas (9)

Hei, dere. Takk for et supert spørsmål. Når jeg spiser sterk mat, blir jeg varm i kinnene og snufsete, så dette kjenner jeg veldig godt igjen.

Chili og andre sterke matvarer inneholder stoffer som hjelper dem med å holde dyr på avstand. Hvis det begynner å svi på snuten bare du lukter på en frukt eller grønnsak, finner du deg nok noe annet å spise. På den måten overlever planten og får spredt frøene sine.

Svir i øyet

Disse sterke stoffene irriterer også oss mennesker. De irriterer tungen, svelget og tarmen. Og hvis du har klødd deg i øyet med fingre som du har kuttet chili eller løk med, vet du at det svir noe voldsomt.

Brennende, varm følelse

Mange elsker den brennende, varme følelsen som brer seg i hodet og kroppen når de spiser sterk mat. Andre synes det er helt forferdeli­g.

Kroppen går i forsvar

Når kroppen reagerer på de sterke stoffene, går den i forsvar. Den prøver å beskytte seg mot det den tenker er en fare, for eksempel ved å lage slim. Slimet og spyttet kan vanne ut det sterke og frakte det vekk.

Alarmen går

Jobben til snørret er å vaske nesen. Små hår i nesen renser luften vi puster inn, for skitt, virus og bakterier. Så skylles det vekk med snørr. Når munnen blir irritert av den sterke maten, går alarmen i nesen. «Det er noe som ikke skal vaere her! Vask det bort!»

Derfor blir vi snørrete av sterk mat.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway