Aftenposten Junior

Hvordan oppstår nordlyset?

-

Hei, Andreas!

Hvor kommer nordlyset fra? Erik (8)

Hei!

Takk for et lysende spørsmål.

Jeg har sett nordlyset danse over himmelen noen ganger i livet og blitt helt satt ut hver gang. Det er så vakkert. Og mystisk.

Vind fra Solen

Før trodde folk det var guder som reiste over himmelen, eller sendte beskjeder til oss mennesker. I dag vet vi at det ikke er sant. Det er vind fra Solen.

Ikke lys eller varme

Solen sender elektroner og protoner ut i alle retninger. Og noen av dem går i retning av planeten vi bor på. Men vi må ikke blande elektroner og protoner med lys eller varme, som også kommer fra Solen.

Ørsmå byggestein­er

Elektroner og protoner er noen av de minste byggestein­ene som vi og alt rundt oss er laget av. Hver lille bit av deg, og av denne avisen, er laget av elektroner og protoner. Pølser og is også.

En diger magnet

Når solvinden med elektroner og protoner kommer frem til Jorden, skjer det noe veldig rart. De slipper ikke inn overalt. Jordkloden vår er nemlig en diger magnet. Og den styrer partiklene fra Solen.

Bare rundt Nordpolen og Sydpolen slipper elektronen­e og protonene inn og kraesjer med gassene i luften.

Rødt, blått og grønt

Hvis de treffer gassen oksygen, lyser det rødt eller grønt. Hvis de treffer gassen nitrogen, lyser det blått. Det grønne lyset er det vi ser best på himmelen.

Huskelapp

Synes du det er vanskelig å forstå? Det synes jeg også. Men husk dette: Neste gang du ser nordlys, vet du at det kommer av solvind. Elektroner og protoner som har reist helt fra Solen for å kraesje med gasser i luften.

Hilsen Andreas

Før trodde folk nordlyset var guder som reiste over himmelen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway