Aftenposten Junior

Hvor er brennmanet­er om vinteren?

-

Hei, Andreas!

Jeg lurer på når brennmanet­ene kommer ut i havet. Og hvor har de vaert i vinter?

Hilsen Vilja (10)

Hei!

Brennmanet­ene er allerede i havet. På bunnen.

Nye brennmanet-babyer lages ved at hann-manetene sender ut spermier i vannet. De svømmer rett bort til hunn-maneten og befrukter eggene som hun har i magehulen sin. Sammen blir de etter hvert til larver som klekkes inne i magehulen.

Bare én åpning

Brennmanet­er har bare én åpning. Den er både munn og rumpe! Det er der spermiene fra mannen svømmer inn i magen, og der larvene svømmer ut litt senere.

Fester seg til steiner

Så svømmer larvene ned mot havbunnen og fester seg til steiner. Der blir larvene forvandlet til noe som ligner på små plantestil­ker. Det kalles polypper.

Myke tallerkene­r

Der sitter de og venter på at det skal bli varmere i vannet. Da forvandles de på nytt! Denne gangen til noe som ligner en stabel tallerkene­r. Myke tallerkene­r, da.

Kan bli store

Hver tallerken i stabelen skal bli til en ny manet. Når det blir vår og varmere i vannet, løsner de én etter én fra stabelen og driver videre med vannet. De spiser gjennom den samme åpningen som de baesjer. Hvis de får nok mat, kan de vokse seg store.

Svømmer dårlig

Plutselig dukker de opp akkurat der du hadde tenkt til å bade. Men det har de ikke bestemt seg for. Maneter er nemlig dårlige svømmere. De bare følger med strømmen i havet og flytter seg litt opp eller ned.

Hilsen Andreas

Brennmanet­er har bare én åpning. Den er både munn og rumpe!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway