Aftenposten Junior

Magiske sugerør?

-

Hei Andreas!

Når et sugerør er fylt med vann, smoothie eller lignende, så renner det ikke ut igjen hvis jeg holder fingeren over på toppen. Hvorfor det?

Hilsen Erle (12)

Hei Erle.

Takk for et supert sugerørspø­rsmål.

Ved å stikke et sugerør ned i en drikk og holde en finger over toppen så den blir tett, kan du løfte drikken ut av glasset og inn i egen munn. De som jobber i bar, har gjort det i årevis for å sjekke at det de har laget, smaker godt. Vi andre kan bruke det for å smake på saft eller smoothie uten å utsette den som skal drikke resten, for smitte.

Vanligvis når du løfter et sugerør, renner innholdet ut av det nederste hullet. Det renner ut fordi tyngdekraf­ten trekker det nedover, og fordi det kommer ny luft inn gjennom hullet i toppen, den kan fylle plassen der drikken var før.

Men når du tetter hullet i toppen, slipper det ikke inn luft. Det drypper nok ut litt drikke når du løfter sugerøret, men ikke alt. Men prøv å løfte fingeren!

Med én gang fingeren løftes, slipper det inn luft i toppen av sugerøret, den kan ta plassen til saften eller smoothien.

Det handler om trykk. Smoothien vil alltid gå dit det er lavest trykk. Når du suger på sugerøret, går drikken oppover fordi du lager et lavt trykk inne i munnen din. Når du legger fingeren på toppen og løfter sugerøret, blir saften vaerende fordi det blir akkurat lavt nok trykk inne i sugerøret. Ikke så lavt trykk at saften går opp, men heller ikke så høyt trykk at saften renner ned. Fortsett å lure på ting, Erle!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway