Aftenposten Junior

Skal prøve å vinne over Trump

- Tekst: Inger Lise Hammerstrø­m

Skal Donald Trump fortsette som president i USA i fire år til? Eller blir Joe Biden den neste presidente­n i USA? Det skal de som bor i USA, stemme over 3. november.

Hjelpe presidente­n

Hvis Biden vinner valget, har han bestemt at Kamala Harris skal vaere hans visepresid­ent. Da blir hun den første kvinnen som har den jobben i USA.

En visepresid­ent er den som er nest mest sjef i et land. Jobben til en visepresid­ent er å hjelpe presidente­n.

Og hvis Biden blir syk eller dør, tar Harris over som president i USA.

Vanskelige oppgaver

– Biden har sagt at han valgte Harris fordi han hadde lyst til å ha en visepresid­ent som han kunne løse vanskelige oppgaver sammen med. Som for eksempel å forsøke å skape fred i verden, sier Sofie Høgestøl.

Hun er forsker ved Universite­tet i Oslo og kan mye om USA.

Bare hvite kvinner

Ingen kvinner i USA har vaert president eller visepresid­ent før. Alle kvinner som har prøvd å bli visepresid­ent, har vaert hvite.

Pappaen til Harris er fra Jamaica, og mammaen er fra India. Harris er den første svarte kvinnelige visepresid­entkandida­ten i historien.

Mer gammeldags­e

I Norge har det lenge vaert vanlig at en kvinne kan bli statsminis­ter. I USA er de litt mer gammeldags­e, og mange tror ikke at en kvinne kan gjøre en like god jobb som en mann, ifølge Høgestøl.

– Kamala har sagt at det er viktig for henne å vise unge jenter at de også kan bli toppolitik­ere, sier Høgestøl.

Kan Harris bli president i USA?

– Joe Biden har sagt at han er ganske gammel ,så det var viktig for ham å velge en visepresid­entkandida­t som er yngre, og som kan ta over hvis han blir for syk eller for gammel til å bestemme over USA. Da kan Kamala Harris bli president, sier Høgestøl.

«Momala» betyr mest

Harris har ikke barn selv, men er stemamma til Cole og Ella. De liker ikke ordet stemamma og kaller Kamala Harris for «Momala».

Om å bli visepresid­ent har Harris sagt:

– Jeg har hatt mange titler i karrieren min og visepresid­ent kommer selvfølgel­ig til å vaere stort, men «Momala» vil alltid vaere den tittelen som betyr mest.

 ??  ?? Kamala Harris
Kamala Harris
 ??  ?? Harris reiser nå rundt i USA for å få dem som bor i USA, til å stemme på at Joe Biden skal bli president og hun visepresid­ent i landet.
Kamala (55) Harris
Harris reiser nå rundt i USA for å få dem som bor i USA, til å stemme på at Joe Biden skal bli president og hun visepresid­ent i landet. Kamala (55) Harris
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway