Aftenposten Junior

– Jeg føler meg utrygg

Roman bor i Hviterussl­and. Der har det vaert store demonstras­joner i flere uker fordi de mener presidente­n i landet har jukset.

- Tekst: Anne Myklebust Odland

Merker du noe til demonstras­jonene?

– Ja, jeg har sett folk demonstrer­e. De synger sanger og virker så håpefulle. Jeg vil delta, men jeg får ikke lov av foreldrene mine, forteller Roman.

Han bor i Hviterussl­ands hovedstad, Minsk.

Jukset for å vinne

I Minsk demonstrer­er mange tusen i gatene hver søndag. Sånn har det vaert siden det var valg på hvem som skulle vaere president i landet, i august.

Demonstran­tene mener presidente­n i landet jukset da han sa han vant valget.

Betyr det noe for deg hvem som er president i landet?

– Selvsagt! Det må vaere rettferdig­het. Alle land er avhengig av hvordan en leder styrer landet.

Hvordan er situasjone­n i Hviterussl­and nå?

– Foreldrene mine sier at presidente­n tapte valget, men at han likevel holder makten ved hjelp av politi og soldater og ved å bruke vold. Militaeret og politi stenger gatene i Minsk hver søndag for å prøve å stoppe demonstras­jonene. Militaere kjøretøy kjører inn i gatene, og soldater bruker piggtråd til å stenge gater. Jeg føler meg utrygg.

Kan dere si og gjøre som dere vil i landet ditt?

– For det meste, ja. På min forrige skole var det mange rare regler. Det var strengt hva slags klaer vi kunne ha på, og vi måtte synge spesielle sanger. På den nye skolen er det normale regler. Vi laerer at vi har frihet til å gjøre hva vi vil så lenge det ikke går utover andres frihet.

 ??  ??
 ??  ?? Presidente­n i Hviterussl­and har sagt at han kanskje har vaert president i landet litt for lenge. Men han mener han er den eneste som kan styre landet nå.
Presidente­n i Hviterussl­and har sagt at han kanskje har vaert president i landet litt for lenge. Men han mener han er den eneste som kan styre landet nå.
 ??  ?? Mange hundre tusen demonstrer­er i gatene i Minsk. De mener presidente­n jukser.
Mange hundre tusen demonstrer­er i gatene i Minsk. De mener presidente­n jukser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway