Aftenposten Junior

VM-stjernen tapte alltid som barn

Marte Olsbu Røiseland var mye syk som baby og dårlig i skiskyting på ungdomssko­len. Men hun ga aldri opp.

- Tekst: Vilde Stegane Strandbråt­en og Nicholas Bergh

Iromjulen fikk Marte Olsbu Røiseland en overrasken­de nyhet: Den franske avisen L’Equipe hadde kåret henne til den beste kvinnelige idrettsutø­veren i verden.

– Jeg tenkte: «Er det mulig at jeg har fått den prisen? Det kan jo ikke stemme», sier Olsbu Røiseland.

Var best i VM

Men det er sant. Grunnen til at Olsbu Røiseland fikk prisen, var at hun tok fire gull og to bronse i skiskyting-VM i fjor.

– Jeg har vaert veldig tålmodig. Det skiller meg fra mange andre. Det har tatt veldig lang tid å bli god, sier hun.

Hun er kanskje verdens aller beste skiskytter nå. Familien hennes trodde aldri det skulle vaere mulig.

Var syk som baby

Da Olsbu Røiseland var baby, gråt hun mye og spiste for lite. Legene skjønte ikke hva som feilte henne. Men da hun var to år, fant de ut at hun hadde astma. De fleste kan leve helt normalt med det. Men for Olsbu Røiseland var det mer alvorlig da hun var liten.

– Mamma måtte slutte i jobben så hun kunne passe på at jeg ikke fikk astmaanfal­l, og at jeg overlevde hverdagen, sier Olsbu Røiseland.

Hvordan klarte du å bli så god da?

– For å kurere astmaen var det viktig å få bedre lungekapas­itet. Derfor begynte jeg å trene som fireåring, da gikk jeg mest gåturer.

Dårligst av alle

På barneskole­n drev hun med turn og håndball. Da hun gikk i åttende klasse, begynte hun på skiskyting.

– Jeg var veldig dårlig. Jeg tapte de fleste renn jeg stilte opp i. I klubbrenn var det vanskelig å tape, siden jeg var den eneste jenta. Så der vant jeg, faktisk. Men i alle andre renn, var jeg den dårligste.

Vurderte du å gi opp?

– Nei, jeg tenkte ikke så mye på resultater. Jeg så at jeg kunne bli bedre og bedre hvert år.

Den deiligste seieren

Det ble hun også. Etter hvert kom hun på landslaget i skiskyting.

Men da hun tok sin første seier i verdenscup­en, var det en stor overraskel­se.

– Da tenkte jeg «yes, jeg kan også vinne».

Favoritt i VM

Det er tre år siden. Siden da har Olsbu Røiseland vunnet oftere. Nå forventer mange at hun skal ta flere gullmedalj­er i VM.

Merker du fortsatt at du har astma?

– Jeg sliter lite med det i hverdagen, men det er vanskelige­re å puste hvis det er tåke eller snøvaer. Så jeg krysser fingrene for sol og fint vaer når jeg skal gå konkurrans­er.

 ??  ?? R
R
 ??  ?? I skiskyting må man gå fort på ski og treffe blinker med gevaer. I forrige VM (i Italia) var Marte Olsbu Røiseland strålende på begge deler, og det ble mye jubel.
MarteOlsbu Røiseland(30)
I skiskyting må man gå fort på ski og treffe blinker med gevaer. I forrige VM (i Italia) var Marte Olsbu Røiseland strålende på begge deler, og det ble mye jubel. MarteOlsbu Røiseland(30)
 ??  ?? Røiseland Marte Olsbu var hun på Teams. Da ble intervjuet forberedte seg til VM. i Italia og
VM i Slovenia begynner på tirsdag
Olsbu Røiseland tok fire gull og to bronse i VM i fjor
Røiseland Marte Olsbu var hun på Teams. Da ble intervjuet forberedte seg til VM. i Italia og VM i Slovenia begynner på tirsdag Olsbu Røiseland tok fire gull og to bronse i VM i fjor
 ??  ?? skole
Møttes på videregåen­de
Olsbu Røiseland sier at mannen hennes, Sverre Røiseland, har hjulpet henne mye. Han er skiskytter­trener og gir mange gode råd. Her kysser de etter at Olsbu tok stafett-gull i VM for to år siden.
skole Møttes på videregåen­de Olsbu Røiseland sier at mannen hennes, Sverre Røiseland, har hjulpet henne mye. Han er skiskytter­trener og gir mange gode råd. Her kysser de etter at Olsbu tok stafett-gull i VM for to år siden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway