Aftenposten Junior

Hvorfor får man hold?

- Hilsen Line

Hei!

Noen ganger når jeg trener får jeg sting (hold). Hva kommer det av? Moren min sier at hun fikk det ofte da hun var barn, men ikke nå lenger. Er det mest barn som får det?

Hilsen Snorre (10)

Hei, Snorre!

Takk for et interessan­t spørsmål! Det finnes ikke et sikkert svar på dette.

Skarp smerte

Sting, som også kalles hold, er en skarp smerte man får på én av sidene av magen når man er fysisk aktiv. Smerten kan komme overalt i magen (eller til skulderen!). Hvis man stopper, forsvinner smerten.

Sting kan oppstå under alle idretter. (OK da, kanskje ikke sjakk!) Men noen idretter der vi gjentar bevegelser med en utstrakt overkropp (løping, hesteridni­ng eller svømming), gir lettere sting enn andre. Sykling gir derimot sjeldnere hold.

Kamelridni­ng

Men hvorfor får man hold? Her er noen teorier:

1

Mellomgulv­et får for lite oksygen. Men da skulle man tro at man bare fikk sting i idretter der man puster mye. Slik er det ikke, til og med motorsykke­lkjøring/ kamelridni­ng kan gi sting.

2

Ligamenter (=bånd) som holder organer fast til mellomgulv­et, blir strekt og dratt i. Men da burde først og fremst aktivitete­r som innebaerer «humpetihum­p», gi sting og ikke for eksempel svømming.

3

Bukhinnen blir irritert. Den gjør at organene normalt både glir lett mot hverandre og mot bukveggen. Men forskere tror at trening kan medføre at organene ikke glir like lett rundt, og at de derfor irriterer hinnen på innsiden av bukveggen.

Spise før trening

Denne teorien passer godt med det man vet øker sjansen for sting – å spise eller drikke like før trening. Er man helt proppet i magen, presses organene tettere på bukhinnen.

Ofte råder man de som sliter med sting, til ikke å spise eller drikke minst 2 timer før trening. Om man trenger en drikkepaus­e, er det lurt å drikke små slurker.

Barn blir mer plaget

Og det bør ikke vaere drikke som brus eller saft. Det har også vist seg å øke faren for sting. Vann eller tilpasset sportsdrik­ke er det man bør gå for!

Håper du ble litt klokere – og «holder» ut. For ja, studier tyder på at barn er mer plaget av sting enn voksne.

Studier tyder på at barn er mer plaget av sting enn voksne

 ??  ?? Mellomgulv­et ligger mellom lungene og organene i magen innen ktig er den hinne en av bukh p
Mellomgulv­et ligger mellom lungene og organene i magen innen ktig er den hinne en av bukh p

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway