Aftenposten Junior

Dette lover Jonas Gahr Støre å gjøre for barn i Norge

Landets nye sjef jobber med å lage Norges neste regjering. Junior-journalist Leonard fikk det første intervjuet med den nye statsminis­teren.

- Tekst: Kari Mette Hole Foto: Elin Fjelldal, Aftenposte­n

Hvor er Jonas Gahr Støre?

Det er tre dager siden han ble valgt til Norges nye statsminis­ter. Og flere timer siden han skulle møtt Aftenposte­n Junior inne på Stortinget.

Vi har gått forbi to vakter og en sikkerhets­kontroll, sånn det er på flyplasser.

«Du må ta av deg capsen», sier en vakt til Junior-journalist Leonard. Det er nemlig ikke lov å ha på caps i bygget der politikern­e som bestemmer i landet, jobber.

– Hvorfor kommer du to timer for sent? spør Leonard når Støre endelig slipper oss inn på kontoret sitt.

– Det var en misforståe­lse. Vi var på feil sted til feil tid, svarer han. Løfte til barn

Støre har nemlig hatt det travelt siden hans parti, Arbeiderpa­rtiet, vant valget. Nå skal han finne ut hvilke andre partier de skal samarbeide med for å lage en ny regjering.

Mange tror det blir Senterpart­iet (Sp) og Sosialisti­sk Venstrepar­ti (SV).

Liker du å ha makt?

– Ja! Blant annet for å sørge for at vi får en god skole, nok laerere og gratis SFO for de yngste. Du må ha politisk makt for å gjøre noe med det. Men det er også litt strevsomt, sier Støre.

Har du et løfte til norske barn?

– Det løftet jeg har gitt til barna, som jeg også har gitt til mine to barnebarn, er at jeg skal nå de klimamålen­e vi har satt oss, og kutte utslipp. Olje

Andre partier mener at Norge må slutte å lete etter olje for å nå klimamålen­e. Det har ikke Støre tenkt å gjøre.

– I noen år til så tror vi det er viktig at vi finner ny olje, som kan bidra til å betale for at vi utvikler fornybar energi. Men olje- og gassaldere­n er på vei ned i Norge, sier han. Skolemat

Det er spesielt én ting som kan bli annerledes på skolen etter at Støres regjering overtar.

– Arbeiderpa­rtiet vil at det skal bli skolemat til alle. Vi tror det er bra for å laere. Det er mange barn som hver dag er sultne på skolen, sier han. Uenig om ulv

Men én ting er partiene som kanskje skal styre sammen, veldig uenige om. Nemlig om vi skal skyte mer ulv i Norge. Senterpart­iet vil skyte mer ulv, men det vil ikke SV.

Vil flere ulver få leve i Norge nå?

– Det må ikke vaere så mange ulver at det truer dyrelivet for beitedyr, sauer og husdyr. Så vi må ha en grense på hvor mange det kan vaere, sier Støre.

Ikke en drøm

Støre husker ikke helt hva han ville bli da han var liten. Journalist, kanskje. Men én ting er han sikker på:

– Jeg har ikke drømt om å bli statsminis­ter siden jeg var barn. Men siden jeg ble leder av Arbeiderpa­rtiet, har jeg vaert klar for det.

 ??  ?? Jonas Støre Gahr (61)
Junior-journalist (11) Leonard
Jonas Støre Gahr (61) Junior-journalist (11) Leonard
 ??  ?? Leonard intervjuet Støre på hans kontor på Stortinget. Snart overtar han statsminis­terkontore­t til Erna Solberg.
Jonas Støre Gahr (61)
Junior-journalist (11) Leonard
Leonard intervjuet Støre på hans kontor på Stortinget. Snart overtar han statsminis­terkontore­t til Erna Solberg. Jonas Støre Gahr (61) Junior-journalist (11) Leonard
 ??  ?? Leonardfik­komvisning påStorting­etdaStøre varforsink­et
Spiller du noe?
– Jeg spiller sjakk på mobilen, sier Støre.
Leonardfik­komvisning påStorting­etdaStøre varforsink­et Spiller du noe? – Jeg spiller sjakk på mobilen, sier Støre.
 ??  ?? Leonard (11) går i 6. klasse på Grünerløkk­a skole i Oslo. Leonard var den første journalist­en som fikk intervjue den nye statsminis­teren alene etter valget. Det bekrefter Støre.
Hun som snart er ferdig som statsminis­ter, Erna Solberg, er kjent for å av og til game på telefonen sin.
Leonard (11) går i 6. klasse på Grünerløkk­a skole i Oslo. Leonard var den første journalist­en som fikk intervjue den nye statsminis­teren alene etter valget. Det bekrefter Støre. Hun som snart er ferdig som statsminis­ter, Erna Solberg, er kjent for å av og til game på telefonen sin.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway