Aftenposten Junior

Forskere vil kopiere evnene til disse dyrene

Visste du at maur har hjulpet menneskene med å lage smarttelef­on?

- Tekst: Sindre Trygsland KILDE: CBBC

Noen ganger når mennesker finner opp nye ting, er de blitt inspirert av dyr. Det kan vaere små ting som dyr gjør, eller hvordan dyret er, som gjør at menneskene får en god idé. Noen eksempler på det er:  For å lage små maskiner som er med på å utvikle smarttelef­oner, har forskere sett på hvordan maurs tenner fungerer.

 Forskere har sett på slangers skinn for å forsøke å lage ekstra solid maling.  Nasa har forsøkt å etterligne haiers skinn for å bygge raskere seilbåter.

Hvorfor bruker forskere dyr som inspirasjo­n til å lage nye ting?

– Fordi dyrene har levd på jordkloden vår i millioner av år og har gjennom utviklinge­n sin prøvd og feilet – og kommet frem til det beste resultatet som fungerer på jorden og havet i dag, sier Henriette Vaagland.

Hun jobber på institutt for biologi ved NTNU.

Har du et eksempel på et dyr som er blitt brukt som inspirasjo­n?

– Bjørnedyr er verdens tøffeste dyr som overlever nesten alt, og forskerne elsker dem! De kan kokes, tørkes og til og med overleve i verdensrom­met, sier Vaagland. Robot -kakerlakk

Også kakerlakke­ne har inspirert flere forskere, ifølge forskning.no. Den har et hardt skall, men er samtidig myk og kan komme seg rundt mange trange steder. Derfor prøver mange å lage roboter som har de samme ferdighete­ne som en kakerlakke­ne.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Hvithaien har skinn som gjør det enklere å svømme.
Hvithaien har skinn som gjør det enklere å svømme.
 ?? ?? Bjørnedyr ligner på en slags blanding av en teddybjørn og en støvsugerp­ose. De er på størrelse med et punktum (0,1–1,2 mm stort), ifølge Aftenposte­n.
Bjørnedyr ligner på en slags blanding av en teddybjørn og en støvsugerp­ose. De er på størrelse med et punktum (0,1–1,2 mm stort), ifølge Aftenposte­n.
 ?? ?? Maur er små, men har veldig sterke tenner.
Maur er små, men har veldig sterke tenner.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway