Aftenposten Junior

Kan døren til stekeovnen eksplodere?

-

Hei!

Jeg lurer på hvorfor det kan vaere at en ovnsdør laget av glass, plutselig kan eksplodere hvis det blir for varmt eller for kaldt?

Hilsen Isabelle (9)

Takk for et supert spørsmål, Isabelle.

Jeg håper ikke dere har opplevd at døren på stekeovnen eksplodert­e. Det skal egentlig ikke skje.

Kan forandre seg

Glass blir mykt og flytende hvis du varmer det nok opp. Men lenge før det blir flytende, skjer det andre ting. Det utvider seg.

Alt rundt oss er bygget opp av atomer. Bitte små partikler som vi ikke kan se med øynene våre. Men de er der, og de beveger seg. Når materialet varmes opp, beveger de seg raskere.

Atomer tar større plass

Se for deg at klassen din leker atomer. Dere får akkurat plass innenfor en ring på asfalten i skolegårde­n og beveger dere rundt hverandre.

Så skrur vi opp temperatur­en. Dere må bevege dere raskere, og det begynner å bli vanskelig å holde seg innenfor ringen.

Vi skrur opp temperatur­en enda mer. Nå må dere løpe, og det blir helt umulig å holde seg innenfor sirkelen.

Litt sånn er det med atomer. Når de beveger mer på seg, tar de også større plass. Så når dere skrur på stekeovnen hjemme, blir glasset varmere, men også bitte litt større.

Vanskelig å skjaere seg

Stekeovnsp­rodusenten har derfor festet glasset sånn at det kan utvide seg og krympe litt. Og de bruker en spesiell type glass som tåler mer.

Men hvis ovnsdøren har fått en skade, kan døren likevel knuses. Heldigvis er det spesielle glasset laget sånn at det knuser i tusenvis av biter, som er vanskelig å skjaere seg på.

Hilsen Andreas

 ??  ??
 ??  ?? Stekeovnsd­ører skal egentlig ikke kunne knuses av varme.
Stekeovnsd­ører skal egentlig ikke kunne knuses av varme.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway