Aftenposten Junior

Sover maur?

-

Hei, Ola!

Sover mauren om natten?

Hilsen Madelen (10)

Hei, Madelen!

Ja, det gjør de. De sover også om dagen. Faktisk sover de flere hundre ganger hver dag og når som helst på døgnet. Men hver lur varer bare i omtrent ett minutt, så det ser mer ut som om mauren tar seg en hvil enn at den sover. Men maurene sover ikke samtidig.

Hver enkelt maur kan sovne på forskjelli­g tidspunkt. Derfor må du nesten følge med på en enkelt maur hvis du skal klare å se den sove. Det vil vaere så mange flere våkne maur på én gang enn antallet som tar seg en lur, at du aldri vil tenke noe videre over det.

Det høres ikke spesielt oppkvikken­de ut å sove i bare ett minutt, men i løpet av en dag kan det bli 4–5 timer totalt. Dette gjelder altså bare for arbeidsmau­r. Det er nemlig forskjelle­r i maurverden: Dronningma­ur kan sove mye lenger av gangen, opptil 6 minutter hver gang og over 10 timer totalt i løpet av et døgn.

I tillegg går både arbeids- og dronningma­ur inn i en dvaleaktig søvn om vinteren. Da skrur de både kropp og hjerne over i hvilemodus for å spare energi. De beveger seg veldig lite og trenger nesten ikke mat.

 ?? ?? Dyrehilsen fra Ola
Dyrehilsen fra Ola

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway