Aftenposten Junior

Disse norske spillerne er i noen av verdens største klubber Har alt de trenger

Som barn trodde de ikke at det var mulig for dem å leve av fotball. Men de siste årene har det skjedd mye i kvinnefotb­all.

- Tekst: Sindre Trygsland Foto: Martin Slottemo Lyngstad

Iår har flere av de norske landslagss­pillerne fått seg nye klubber. Flere av dem har gått til noen av de beste lagene i verden. På det norske landslaget for kvinner er det nå spillere i blant annet:

Barcelona Manchester United Chelsea Arsenal

Inter Milan

Dette er ganske nytt. For ti år siden var det ikke så mange av de største klubbene som satset på kvinnefotb­all. Men det har skjedd en stor forandring: Flere av de største klubbene, både i Norge og i utlandet, bruker mye penger for å bli best i kvinnefotb­all.

– Det er ekstremt stor forskjell fra for ti år siden, sier Frida Leonhardse­n Maanum.

Hun spiller for Arsenal, et av de aller beste lagene i Europa.

– Det har skjedd mye på kort tid. De store klubbene tar ansvar og satser på kvinnelag, sier Inter-spiller Anja Sønstevold.

Å spille i en av de største klubbene i Europa kan vaere annerledes enn å spille i Norge.

– Alt ligger til rette for å bli best mulig. Det finnes ingenting man ikke har tilgang på. Vi har de beste banene, det beste utstyret, de beste folkene, sier Guro Reiten, som spiller i Chelsea.

Hun sier at klubben blant annet har en trener som laerer dem om søvn.

Fortsatt forskjelle­r

Da de norske landslagss­pillerne var små, trodde de ikke engang at det var mulig å bli profesjone­ll fotballspi­ller som jente.

– Jeg hadde ingen kvinnelige forbilder. Nå kan unge jenter se oss på TV og vite at de kan spille for noen av de største klubbene i verden, sier Manchester

United-spiller Vilde Bøe Risa.

Men det er fortsatt lang vei igjen til at kvinner som spiller fotball, har de samme muligheten­e som herrene.

– I Norge må man starte fra man er liten med at ting er likt for gutter og jenter. Men det går det fremover. Yngre jenter kan nå drømme om å spille for Rosenborg eller Barcelona. Det er veldig kult, sier Barcelona-spiller Ingrid Syrstad Engen.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Frida Leonhardse­n Maanum har merket stor forskjell etter at hun byttet til en av verdens største klubber.
Frida Leonhardse­n Maanum har merket stor forskjell etter at hun byttet til en av verdens største klubber.
 ?? ?? Ingrid Syrstad Engen (til høyre) håper at landslagss­pillerne kan vaere gode forbilder for barn som vil bli gode i fotball.
Ingrid Syrstad Engen (til høyre) håper at landslagss­pillerne kan vaere gode forbilder for barn som vil bli gode i fotball.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway