Aftenposten Junior

Trøtt = kald?

Hei, Andreas! Jeg lurer på hvorfor man ofte blir kald når man er trøtt. Hilsen Hedvig Marie (8)

- Hilsen Andreas

Hei Hedvig Marie.

Jeg har også opplevd å bli ekstra kald når jeg er skikkelig trøtt, og jeg tror det kan komme av flere ting: Når vi er aktive, blir vi varme. Hvis vi anstrenger oss skikkelig, blir vi røde i ansiktet og svetter av varmen. Men det er også motsatt. Når vi beveger oss lite, eller ligger helt stille, produserer kroppen mindre varme. Når vi sover skrur kroppen kroppstemp­eraturen ned. Ikke mye, men nok til at de fleste trenger en dyne over seg for å holde seg varme.

Mindre aktivitet

Forskere har også målt aktivitete­n i den delen av hjernen som styrer kroppstemp­eraturen. Og når vi er trøtte, går aktivitete­n ned. Det skjer mindre i den delen av hjernen. Den jobber langsommer­e. Kanskje er det derfor vi kjenner oss kaldere.

Egen rytme

Kroppen har en egen rytme. Den styrer når vi er trøtte, og når vi er våkne. Og den styrer temperatur­en i kroppen. For de fleste stemmer denne rytmen med når det er natt og dag. Men for dem som jobber på natten eller reiser til steder med en annen døgnrytme, kan rytmen i kroppen forandre seg til å vaere våken på natten og trøtt på dagen. Rytmen gjør at kroppen er varmest på kvelden, før leggetid. Og kaldest rett før du våkner. Hvis du måler med et termometer, kan det vaere så mye som 2 grader forskjell! Det er helt uten at du er syk. Kroppen bare er sånn.

Kaldere temperatur

Det siste jeg tenker på, er at vi oftest er trøtte tidlig på morgenen og sent på kvelden. Det er noe annet som skjer tidlig på morgenen og sent på kvelden: Det er kaldere ute enn det er midt på dagen.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway