Aftenposten Junior

En ny konkurrans­e splitter golfen

Saudi-Arabia har laget en ny golfkonkur­ranse. De lokker med mye penger for å få spillere til å bli med. Det har skapt bråk.

- Tekst: Sindre Trygsland

Igolf er alle de beste spillerne med på en tour. En tour er en slags liga – det er en konkurrans­e med mange turneringe­r som varer hele sesongen. Alle de store stjernene har i mange år spilt på det som heter PGA-touren. Men nå har den fått en konkurrent. Og det er ikke alle glade for. En ny tour startet i år. Den heter LIV-touren og blir betalt av landet Saudi-Arabia. Og allerede har flere kjente spillere valgt å bytte til den nye touren.

Bare for penger

Én viktig grunn til at noen spillere bytter, er at de tjener mer penger. Det sier golfeksper­t Marius Thorp. – Pengene er nok hele grunnen til at de blir med på LIV-touren, sier Thorp. Han forklarer at spillerne er sikret å tjene mer penger i denne nye turneringe­n. Det er fordi: Mange har fått mye penger for å vaere med i turneringe­n på forskudd. Spillerne får pengepremi­er uansett hvordan de gjør det. Det er ikke like mye konkurrans­e. Man blir for eksempel ikke slått ut om man gjør det dårlig. – Jeg synes ikke det er ordentlig golf sånn som vi er vant med, sier Torp. Han sier at selv om mange stjerner har byttet til LIV-touren, er den fortsatt ikke like bra som PGA-touren. Der er fortsatt de fleste av de beste spillerne.

Saudi-Arabia-kritikk

Én grunn til at spillerne i den nye turneringe­n får mye kritikk, er at det er Saudi-Arabia som står bak. – Saudi-Arabia anklages ofte for å bryte menneskere­ttighetene. Blant annet har Amnesty sagt at de bruker tortur på fanger i fengsel, sier Aftenposte­n-journalist Pål Strande Gamlemoen. Spillerne som har begynt på LIV-touren, får ofte kritiske spørsmål fra journalist­er. Det er ikke nytt at Saudi-Arabia bruker penger på idrett. Saudi-Arabia har også skaffet seg et Formel 1- løp. Landet eier i tillegg selskapet som kjøpte Premier League-klubben Newcastle. – Kritikerne mener at de gjør dette for å flytte oppmerksom­heten bort fra det gale de gjør. Det kalles for sportsvask­ing, sier Gamlemoen. Han sier at golfstjern­ene tjener veldig mye. – Men spillerne på LIV-touren tjener mer. Kritikerne mener at LIV-spillerne har valgt penger og grådighet foran god moral, sier han.

 ?? FOTO: GERALD HERBERT, AP/NTB ?? Golflegend­enPhilMick­elson harmeldtov­ergangtil LIV-touren.
FOTO: GERALD HERBERT, AP/NTB Golflegend­enPhilMick­elson harmeldtov­ergangtil LIV-touren.
 ?? FOTO: PHIL NOBLE, REUTERS/NTB ?? Bryson verdens DeChambeau er med beste golfspill på e LIV-tour
FOTO: PHIL NOBLE, REUTERS/NTB Bryson verdens DeChambeau er med beste golfspill på e LIV-tour
 ?? FOTO: ANDREW BOYERS, REUTERS ??
FOTO: ANDREW BOYERS, REUTERS
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Rory kritisk McIlroy til har å spille dem på som vaert velger LIV-touren.
Rory kritisk McIlroy til har å spille dem på som vaert velger LIV-touren.
 ?? ?? Norske Viktor Hovland har sagt til NRK at han ikke har noen planer om å bytte til LIV-touren.
Norske Viktor Hovland har sagt til NRK at han ikke har noen planer om å bytte til LIV-touren.
 ?? ?? Superstjer­nen Tiger har takket Woods til den nei nye touren.
Superstjer­nen Tiger har takket Woods til den nei nye touren.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway