Aftenposten Junior

Derfor tar det lang tid før kongen får ta på kronen

Dronningen i Storbritan­nia er død. Hva skjer nå? Her er noen viktige ting du må vite.

- Tekst: Sindre Trygsland

1. Får ikke kronen nå

Charles er allerede konge. Det ble han da moren hans dronning Elizabeth døde. Men han får ikke bruke kronen på en stund. Det skjer først etter at de har hatt en kroning. Det sier kongehus-ekspert Trond Norén Isaksen. – Det er en seremoni som krever veldig store forberedel­ser. Konger og dronninger er vanligvis blitt kronet etter 1,5 år. Men de tror at det skal gå raskere nå, og at det gjøres i mai eller juni.

2. Arver for milliarder

Kongefamil­ien har samlet seg eiendommer og rikdom i over 700 år. Derfor arver familien mye nå etter dronning Elizabeths død. Prins William arver for eksempel hus og slott til over 11 milliarder kroner. I tillegg skal den private formuen til dronningen arves. Det er blant annet en frimerkesa­mling til over 1 milliard kroner, skriver Aftenposte­n.

3. Flere utfordring­er

Charles får flere utfordring­er som konge, sier Norén Isaksen: ● At moren var dronning så lenge (70 år). Dermed kan nesten ingen se for seg noen andre som dronning/konge. Charles må dermed prøve å gjøre ting litt annerledes. ● Charles er nå konge for 14 land, men flere av landene snakker om at de ikke lenger vil at den britiske kongen også skal vaere deres konge. – En del av landene har snakket om at når Elizabeth dør, så vil det vaert rart å fortsette å ha en konge eller dronning som bor på den andre siden av jorden, sier Norén Isaksen.

4. Får kritikk

Etter dronningen­s død er hun blitt minnet som en stor leder. Men også noen land har snakket om negative ting som kongehuset i Storbritan­nia har gjort. – Det britiske kongehuset er blitt

et symbol på hvor mektig Storbritan­nia pleide å vaere, sier Nazneen Khan-Østrem. Hun er kommentato­r i Aftenposte­n. – En periode var de verdens største og styrte over en fjerdedel av verdens befolkning. Den tiden var fylt med blodige konflikter. Dem som britene styrte over, var svaert misfornøyd­e, sier Khan-Østrem.

5. Vil folk ha kongehus?

Med ny konge kan det også hende noen vil stille spørsmål om de trenger et kongehus i Storbritan­nia. Faerre i Storbritan­nia enn i Norge vil ha kongehus, sier Norén Isaksen. Men han tror ikke det vil forsvinne med det første.

 ?? ?? Kong er Charles nå blitt konge
Kong er Charles nå blitt konge
 ?? ??
 ?? ?? Dronningen­ble 96årgammel
Dronningen­ble 96årgammel
 ?? ?? Prins William har arvet mange hus og slott
Prins William har arvet mange hus og slott
 ?? ?? H O U S E H O L D
H O U S E H O L D

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway