Aftenposten Junior

Slik fungerer et speil Hei, Andreas! Hvordan i alle dager fungerer speil? Hva består de av, og hvordan ble de funnet opp? Hilsen Paula (14)

- Hilsen Andreas

Hei! Alt som har en jevn overflate og kaster tilbake lyset som treffer den, vil fungere som et speil. Det er viktig at overflaten er veldig jevn og glatt, fordi ruglete overflater sprer lyset i alle retninger.

Speil i vannet

Vi har speilet oss til alle tider. De første menneskene kunne se seg selv i vannet når vannet var helt stille. Vi kaller det fortsatt vannspeil. Men allerede for tusenvis av år siden begynte folk å lage sitt eget speil. De første speilene var nok laget av polerte, mørke steiner. Senere begynte vi å polere metall til det ble speilblank­t.

Kaster lyset tilbake

For 500 år siden startet folk å legge et tynt lag med metall på baksiden av glassruter. Speilet var oppfunnet! Speilet på badet ditt er nemlig akkurat det: glass med metall på baksiden. Glasset er superglatt, men det slipper lyset rett igjennom. Metallet kaster alt lys tilbake, men trenger glasset for å vaere helt glatt.

Kan brukes til mye

Et dårlig speil vil enten kaste for lite lys tilbake, da blir det mørkt og vanskelig å se speilbilde­t. Eller så kaster det lyset i litt forskjelli­ge retninger fordi det ikke er helt glatt. Da blir bildet uklart eller grøtete. Prøv å speile deg i en metallboks fra kjøkkenska­pet. Ikke et helt perfekt speil, er det vel?

Brukes til mye forskjelli­g

Speil er ikke bare for å sjekke hvordan du ser ut. Speil gjør at du kan se hva som skjer rundt bilen når du kjører. Speil er også viktige deler i teleskoper for å se ut i verdensrom­met eller i mikroskope­r for å se de aller minste tingene her på jorden. Det finnes også mikroskopi­ske speil inni en TV.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway