Aftenposten Junior

Har syklet i 114 kilometer i timen

Tobias Foss er Norges nye sykkelstje­rne. Han har noen tips til andre som vil bli like god som ham.

-

Tekst: Nicholas Bergh, Sindre Trygsland Det er cirka en måned siden Tobias Foss ble tidenes første nordmann til å ta VM-gull i temposykli­ng. Da han fikk vite at han hadde vunnet, trodde han nesten ikke på det. – Det er egentlig fortsatt for sykt til virkelig å tro på. Det er noe jeg alltid kommer til å vaere veldig stolt av, sier Foss.

Begynte sent

De siste årene har han fått flere veldig gode resultater: •Han ble altså nylig verdensmes­ter •I fjor ble han nummer ni i det store rittet Giro d'Italia. Ingen nordmann har fått en bedre plassering. Men det er bare litt over ti år siden han startet med sykkel. – Jeg begynte ordentlig da jeg var 14 år. I forhold til i utlandet, der de begynner når de er 8–10 år gamle, så begynte jeg ganske sent, forteller han. Før han begynte med sykkel, hadde han drevet med fotball på sommeren og skiskyting på vinteren. Han fikk tips om å prøve å låne en landeveiss­ykkel av en han gikk på skiskyting med. – Jeg fikk låne sykkel, og så var det innmari artig.

Sykler veldig fort

Foss forteller at det forteste han har syklet, er 114 kilometer i timen. Det skjedde i Østerrike. 114 kilometer i timen er like fort som bilene kjører på de raskeste motorveien­e i Norge. Det er også raskere enn verdens raskeste løpende dyr, geparden. Den har toppfart på cirka 110 kilometer i timen, skriver forskning.no. – Utstyret vi bruker, begynner å bli så bra at det ikke føles så skummelt. Men om man sykler så fort i et felt med andre, er man livredd. Man kjenner det litt i kroppen, sier han. Foss har et tips til barn som vil begynne med sykkel: – Det er egentlig bare å starte veldig enkelt. Alle har stort sett en sykkel. Egentlig er det bare ha det gøy på sykkelen. Man trenger ikke en racersykke­l med en gang for å ha det gøy, sier han. Foss forteller at han og vennene der han vokste opp, laget sin egen sykkelkonk­urranse.

Blir ikke lei

Som syklist må man ofte sykle veldig langt. En etappe kan vaere på over 20 mil.

Hva gjør du når du blir sliten?

– Da tenker jeg på pusten og prøver å roe ned kroppen så mye som det lar seg gjøre. Så tenker jeg på ett tråkk om gangen og en kilometer om gangen, sier han.

Blir du ikke lei av å sykle?

– Sykkel er for spesielt interesser­te. Men det er gøy å kunne pushe seg selv, sier Foss.

 ?? ?? Her sykler Tobias Foss rittet som endte med at han ble verdensmes­ter.
Her sykler Tobias Foss rittet som endte med at han ble verdensmes­ter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway