Aftenposten Junior

Svarte hull

Hei, Andreas! Hvordan fungerer et svart hull? Hilsen Bob

-

Du trenger ikke å vaere redd for at Jorden skal bli slukt av et svart hull.

Hei, Bob!

Svarte hull er ikke så lett å forstå.

I universet er vi og jordkloden bitte små. Solen i midten av vårt solsystem kan virke gigantisk stor, men Solen og planetene rundt er bare en liten del av vår galakse.

Millioner av galakser

Alle stjernene vi ser på himmelen, er soler som vår egen, mange av dem med planeter rundt.

Galaksen vår, Melkeveien, har over hundre tusen millioner stjerner og solsysteme­r. Men Melkeveien er bare én av mange millioner av galakser der ute.

Svarte hull

Universet er svaert. I midten av de fleste galaksene finner vi noe av det merkeligst­e og mystiske i universet: svarte hull.

De fleste svarte hull blir til når en gigantisk stjerne går tom for energi. Den eksplodere­r ikke, men imploderer. Den kollapser innover. Hele den gigantiske stjernen blir til slutt klemt sammen til en liten prikk som du ikke kan se.

Kan svelge stjerner

Tyngdekraf­ten til det svarte hullet er så stor at det trekker til seg alt som kommer for naert. Det kan svelge hele stjerner og solsysteme­r. Shvoup! Og det dras inn i prikken.

Ingenting er raskt nok til å slippe unna kraften som trekker inn i det svarte hullet. Ikke engang det raskeste vi vet om i universet: lys.

Det er derfor vi ikke kan se svarte hull. De har slukt alt lyset. Ingenting slipper ut og kan treffe øynene våre.

En liten prikk

Selv ikke astronomer kan se svarte hull. Så hvordan vet de at de er der? De kan se hvordan ting oppfører seg rundt det svarte hullet. For eksempel vil lys fra stjerner og galakser bak det svarte hullet bøyes.

I midten av vår galakse, Melkeveien, finner vi den største typen svarte hull. Det er som om én million soler er klemt sammen til en liten prikk.

Temmelig sprøtt, er det ikke?

Hilsen Andreas

Jeg er fysiker, programled­er og norgesmest­er i morellstei­nspytting. Men aller viktigst: Jeg elsker spørsmål! Jeg heier på alle som er nysgjerrig­e, og som prøver å finne svar på verdens små og store mysterier. Send meg dine spørsmål til andreas@aftenposte­njunior.no

 ?? ??
 ?? ?? Wahl Andreas
Wahl Andreas

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway