Aftenposten

Samarbeid mot dyreforsøk

- Anton Krag biolog, daglig leder, Dyrevernal­liansen

Professor Kristian Gundersens negative holdninger til metoder som erstatter dyreforsøk er heldigvis ikke representa­tive for norske forskere (Aftenposte­n 21. september). Mange norske forskere bidrar nemlig til å erstatte dyreforsøk. Organisasj­onen Norecopa fremmer alternativ­er til dyreforsøk i bred forstand, og er sammensatt av fagfolk fra både forsøksdyr­industrien, forsknings­og undervisni­ngsinstitu­sjoner, myndighete­r og dyrevernso­rganisasjo­ner. Da Dyrevernal­liansen bidro til å stifte Norecopa i 2007, var samarbeide­t fortsatt kontrovers­ielt. Etter flere vellykkede forskerkon­feranser og andre felles prosjekter har mange forskere erfart at samarbeide­t nytter. Dyreforsøk kan erstattes, antall forsøksdyr kan reduseres, og metodene kan forbedres.

Gundersen feilsitere­r amerikansk­e helsemyndi­gheter i at dagens økte levealder i stor grad skal skyldes dyreforsøk. Utsagnet stammer fra dyreforsøk­stilhenger­e på 90-tallet, og er ikke vitenskape­lig begrunnet. Studier som har undersøkt hvor pålitelige dyreforsøk er, kan ofte vaere uhyggelig lesing for forskere.

Det grunnlegge­nde problemet er at forsøksdyr ikke er små mennesker, noe som gir to feilkilder: Stoffer som virker på dyr virker ikke nødvendigv­is på mennesker, og stoffer som forkastes etter dyreforsøk, kunne ha vaert verdifulle for vår egen art. Derfor er alternativ­e metoder som benytter menneskeli­ge celler, vev og organer på fremmarsj. Kritikken mot dyreforsøk er altså vitenskape­lig begrunnet, så vel som etisk.

Etisk har synet på hvilke kategorier av mennesker eller dyr som kan brukes til forsøk, endret seg gjennom historien. Fordi høyereståe­nde dyr opplever smerte og lidelse på lignende måte som mennesker, er moderne dyreforsøk problemati­ske. Målet om å komme vekk fra dyreforsøk er erkjent i EUs regelverk, som oppgir som formål å «nå det endelige målet om fullstendi­g erstatning av dyreforsøk».

Forskermil­jøene som benytter dyreforsøk i dag er også nøkkelen til å utvikle metoder som erstatter dem. Dyrevernal­liansen legger derfor vekt på dialog og samarbeid med forskermil­jøer. Vi ønsker også Gundersen velkommen i dette samarbeide­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway