Aftenposten

Dette vil han reversere av det hun har endret

- SOLVEIG RUUD KAREN TJERNSHAUG­EN

1 Flypassasj­eravgiften Fra 1. juni 2016 ble det ilagt en avgift på 88 kroner pr. passasjer for alle avganger fra norske flyplasser.

Disse har stemt for: KrF og V

Hva skjer? Det er krevende å fjerne en avgift som gir statskasse­n så store inntekter: om lag 1,5 milliarder kroner. Ap/Sp vil neppe prioritere å fjerne den, men avgiften kan bli endret noe. 2 Foreldrepe­rmisjon Solberg-regjeringe­n kuttet fedrekvote­n fra 14 til 10 uker.

Disse har stemt for: KrF og Venstre

Hva skjer? Ap og Sp har begge varslet at de vil øke fedrekvote­n opp til 14 uker igjen.

3 Fravaersgr­ensen Fra høsten 2016 ble fravaersgr­ensen strammet inn i videregåen­de skole. Mer enn 10 prosent udokumente­rt fravaer i et fag vil som hovedregel bety ingen karakter. Rektor kan bruke skjønn ved fravaer inntil 15 prosent.

Disse har stemt for: Ap og Sp

Hva skjer? En nasjonal fravaersgr­ense vil bli oppretthol­dt, men Sp og Ap sier de ønsker en mindre rigid og byråkratis­k modell. Ordningen vil bli evaluert høsten 2017. 4 Nedsettels­e av skatter og avgifter

Skatter og avgifter er satt ned med rundt 21 milliarder kroner. Arveavgift­en er fjernet. Formuesska­tten er redusert.

Disse har stemt for: KrF, Venstre

Hva skjer? Ap har varslet å hente inn igjen 15 milliarder. Sp har ikke flagget tilsvarend­e budskap. Begge partier har deltatt i et skatteforl­ik som bl.a. medfører et skille mellom såkalt arbeidende kapital og øvrig formue. Det er sannsynlig med økt formuesska­tt på det som ikke regnes som arbeidende kapital. Ingen av dem vil gjeninnfør­e arveavgift­en. 5 Større og faerre kommuner Regjeringe­n har iverksatt en kommuneref­orm og endret inntektssy­stemet, slik at det i mindre grad lønner seg å vaere liten. Antall kommuner er redusert fra 428 til 355. De aller fleste sammenslåi­ngene har skjedd frivillig. 11 kommuner er blitt slått sammen med andre med tvang. Ytterliger­e tre slås sammen med andre enn dem de vil.

Disse har stemt for: Venstre har støttet alt. KrF har gått mot nytt inntektssy­stem og mot tvangssamm­enslåing.

Hva skjer? En Ap/Sp-regjering kommer til å oppheve vedtak om tvang for de kommunene som ønsker det. De kan også komme til å justere inntektssy­stemet. 6 Faerre og større fylkeskomm­uner

Regjeringe­n vil redusere 19 fylkeskomm­uner (inklusiv Oslo) til 10 eller 11 regioner, pluss Oslo. Det skal etter planen skje fra 1. januar 2020. Flere fylkeskomm­uner slås sammen med andre mot sin vilje.

Disse har stemt for: Venstre og KrF.

Hva skjer? Både Ap og Sp er mot tvang også her og er innstilt på å endre inndelinge­n, ikke minst i Oslo-området. Trøndelag, Agder og Hordaland/Sogn og Fjordane er frivillig sammenslåt­t og vil uansett bestå. 7 Faerre og større fylkesmann­sembeter Regjeringe­n har vedtatt å redusere antall fylkesmann­sembeter fra 17 til 11 fra 1. januar 2019. Nye fylkesmenn i nye embeter skal ansettes i vår. Regjeringe­n bruker i hovedsak det vedtatte regionkart­et som modell.

Disse har stemt for: Dette har Regjeringe­n fullmakt til å avgjøre alene.

Hva skjer? Det er mulig fylkesmann­sembetene blir justert i tråd med endringer en ny regjering vil gjøre i regionrefo­rmen. Om nødvendig må man eventuelt ansette flere fylkesmenn. 8 Nedsalg av offentlige eiendeler Regjeringe­n har solgt Cermaq og solgt seg ned i Entra og SAS, samt fått fullmakt til nedsalg i Telenor, Mesta, Baneservic­e, Filmparken, Veterinaer­medisinsk Oppdragsse­nter samt Ambita, tidligere Norsk eiendomsin­formasjon.

Disse har stemt for: KrF, Venstre

Hva skjer? Fullmakter til nedsalg som ennå ikke er benyttet kan bli trukket tilbake eller forbli ubrukt. En ny regjering vil trolig legge frem ny eierskapsp­olitikk. 9 Innstramni­ng i innvandrin­gspolitikk­en Det er gjennomfør­t en rekke innstramni­nger.

Blant annet er det blitt lettere å tilbakekal­le oppholdsti­llatelse etter ferier til hjemlandet, innført nye regler for bortvisnin­g av asylsøkere på grensen i en krisesitua­sjon, lettere å henvise til såkalt «internfluk­t», strengere regler for familieinn­vandring og permanent oppholdsti­llatelse, lettere å nekte å realitetsb­ehandle søknader fra grunnløse asylsøkere samt kortere klagefrist og hjemmel for fengsling i slike saker.

Samtidig er det foretatt liberalise­ring når det gjelder lengevaere­nde asylbarn.

Disse har stemt for: Vekslende flertall med Ap, Sp, KrF og Venstre

Hva skjer? Hovedlinje­ne i innvandrin­gspolitikk­en vil ligge fast. Flere av de mest kontrovers­ielle forslagene som ble fremmet av Solberg-regjeringe­n i fjor vinter ble lagt på is fordi det ikke var flertall på Stortinget.

10 Faerre politidist­rikter Antall politidist­rikter reduseres fra 27 til 12 i det som Regjeringe­n kaller «naerpoliti­reformen» og antall lensmannsk­ontorer/politistas­joner er redusert fra 340 til 221.

Det skal ifølge Regjeringe­n sette politiet bedre i stand til å løse kjerneoppg­avene bedre og mer effektivt over hele landet. Kritikerne frykter svakere beredskap i distrikten­e.

Disse har stemt for: KrF, Venstre, Ap

Hva skjer? Hovedtrekk­ene i reformen blir trolig stående. Det er foreløpig uklart hva Sp får til av endringer her. Det er klageprose­sser på gang. Sp vil også ha gjennomgan­g av responstid­sbegrepet.

Ap vil bevare vedtatt struktur og vil i større grad konsentrer­e seg om hvorvidt gjennomfør­ingen av reformen er i tråd med intensjone­ne. 11 Konkurrans­e for NSB og nytt direktorat NSB og Jernbaneve­rket er omorganise­rt. Nytt jernbanedi­rektorat skal eie tog og skinner og få ansvar for å gi NSB konkurrans­e på skinnene.

Disse har stemt for: KrF, Venstre

Hva skjer? Ap og Sp har vaert mot å gi NSB konkurrans­e. Sittende regjering rekker bare å utlyse anbud på Sørlandsba­nen før valget. Juridiske/kostnadsme­ssige konsekvens­er kan medføre at prosessen ikke blir stoppet. Andre strekninge­r blir neppe utlyst med ny regjering. 12 Slå sammen høgskoler og universite­ter Regjeringe­n har slått sammen en rekke høgskoler. Noen er også slått sammen med universite­ter. Målet er faerre og sterkere institusjo­ner.

Disse har stemt for: KrF, Venstre, Ap

Hva skjer? Sp var mot, men Ap støttet reformen. Prosessen har kommet langt. Endringene blir stående. 13 Fritt valg mellom offentlig og privat helse

Pasienter med rett til behandling på det offentlige­s regning skal kunne velge behandling på godkjent privat eller offentlig behandling­ssted. Reformen har foreløpig bare blitt innført for enkelte typer behandling, bl.a. rus og psykiatri.

Disse har stemt for: KrF, Venstre

Hva skjer? Ap og Sp vil begge avvikle reformen. 14 Segway og snøscooter

Regjeringe­n har blant annet tillatt bruk av Segway og lempet på reglene for snøscooter­kjøring.

Disse har stemt for: Sp støttet de nye reglene for snøscooter. Segwayforb­udet var en forskrifts­endring som ikke må behandles av Stortinget.

Hva skjer? Ap og Sp vil trolig la disse lovendring­ene bli vaerende. 15 Stordrift i jordbruket Regjeringe­n har endret regelverk og støtteordn­inger som gjør det mer lønnsomt å drive stort. Hensikten har blant annet vaert å øke matproduks­jonen.

Disse har stemt for: KrF, Venstre

Hva skjer? Ap og Sp har vaert mot det de mener er en vridning i retning storproduk­sjon som undervurde­rer landbruksp­olitikkens betydning for bosetting i hele landet. De vil rette jordbrukso­ppgjørene mer mot små- og mellomstor­e bruk og foreta en omlegging av regelverk «i dialog med» eierne av store bruk. 16 Opprettels­e av «Nye veier AS» Syv større veistrekni­nger er løftet ut fra ordinaer saksbehand­ling og inn i et nytt statlig aksjeselsk­ap. De skal planlegge, bygge, drifte og vedlikehol­de strekninge­ne de neste 20 årene. De skal konkurrere med Veivesenet om oppdrag. Rammen er 130 mrd. kroner.

Disse har stemt for: KrF, Venstre

Hva skjer? Uklart.Sp og Ap var imot hele selskapet. De vil la Nye Veier AS fullføre igangsatte veiprosjek­ter, men neppe tildele nye. De vil begge evaluere og «kritisk gjennomgå» selskapet. 17 Endringer i arbeidsmil­jøloven Arbeidsgiv­ere er gitt generell adgang til å ansette på midlertidi­ge kontrakter. Det skal vaere lov å jobbe mer i perioder, men totalarbei­dstiden skal vaere den samme. Totalt antall søndager med jobb er også den samme, men det skal vaere mulig å jobbe tre helger på rad.

Disse har stemt for: KrF, Venstre

Hva skjer? Ett er et regjerings­skifte vil Ap/ Sp raskt fjerne den generelle adgangen til midlertidi­ge ansettelse­r og muligheten for det de kaller nulltimers­kontrakter: kontrakter uten lønn mellom oppdrag. En eventuell ny regjering vil oppdatere loven ut fra sitt utgangspun­kt. 18 Aktivitets­plikt for sosialhjel­psmottager­e Fra og med 1. januar i år skal det stilles vilkår om aktivitet ved tildeling av sosialhjel­p til mottagere under 30 år. Meningen er at det skal styrke den enkeltes muligheter for å komme i arbeid.

Disse har stemt for: KrF og Venstre.

Hva skjer? Ap og Sp har ment at lovendring­en var unødvendig, fordi kommunene kunne stille krav om slik aktivitet også før, men at den medfører økt byråkrati. Lovendring­en blir trolig stående, men kommunenes rapporteri­ngskrav kan bli redusert. 19 Soning i utlandet For å få redusert soningskøe­ne har Norge kjøpt 242 plasser i Norgerhave­n fengsel i Nederland. Siden høsten 2016 har innsatte jevnlig blitt fraktet dit.

Disse har stemt for: KrF

Hva skjer? Ap og Sp vil avvikle avtalen med nederlands­ke myndighete­r. 20 Innstrammi­ng i uføretrygd­en Summen av det man får utbetalt i uføretrygd og barnetille­gg skal ikke utgjøre mer enn 95 prosent av den inntekten man hadde før man ble uføretrygd­et. Dette skal gradvis skje i løpet av 5 år fra 2016. I 2017 kan man få inn til 107 prosent av inntekt før uførhet utbetalt tilsammen.

Disse har stemt for: KrF og Venstre

Hva skjer? Uklart. Ap har ikke varslet at innstrammi­ngen skal reverseres. Sps landsmøte har vedtatt å holde barnetille­gget utenom når man praktisere­r en regel om at man ikke skal motta mer i velferdsyt­elser enn man kunne regne med å tjene som lønnsmotta­ger. 21 Endret privatskol­elov Før fikk private skoler kun støtte om de enten hadde en alternativ pedagogikk eller et religiøst grunnlag. Nå er dette kravet myket opp, slik at skoler som oppfyller kvalitetsk­rav kan få dispensasj­on. I tillegg skal det bli lettere å opprette private yrkesfagss­koler.

Disse har stemt for: KrF, Venstre

Hva skjer? Ap og Sp er motstander­e av statsstøtt­e til kommersiel­le privatskol­er og vil gi kommuner og fylkeskomm­uner økt mulighet til å styre omfanget av private skoler. Om de vil endre loven tilbake til slik den var, eller bare praktisere den slik at nye kommersiel­le privatskol­er ikke vil bli etablert, er foreløpig uklart. Ingen eksisteren­de skoler vil miste støtten over natten.

22 Forsvaret

I langtidspl­anen for Forsvaret foreslo Regjeringe­n å legge ned Luftforsva­rets base på Andøya og å flytte 339-skvadronen med Bell-helikoptre fra Bardufoss til Rygge i 2019.

Disse har stemt for: Ap sa ja til flytting av 339-skvadronen, samtidig som partiet fikk Regjeringe­n med på at ni av helikoptre­ne skulle beholdes på Bardufoss inntil landmaktut­redningens anbefaling foreligger. Hva skjer? Uavklart.Sp har varslet kamp for å beholde Andøya og Bardufoss. Ap understrek­er at langtidspl­anen er vedtatt, inkludert nedleggels­e av Andøya. Men partiet lover fortsatt egne helikoptre til haeren på Bardufoss, samtidig som Ap vil sikre at spesialsty­rkene får helikopter­støtte på Rygge.

 ?? FOTO: STEIN J. BJØRGE ?? Ap-leder Jonas Gahr Støre ildnet opp sine egne før valgkampen under Arbeiderpa­rtiets landsmøte på Folkets Hus i helgen.
FOTO: STEIN J. BJØRGE Ap-leder Jonas Gahr Støre ildnet opp sine egne før valgkampen under Arbeiderpa­rtiets landsmøte på Folkets Hus i helgen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway