Aftenposten

Avinor tror at du reiser med elfly om ti år

- KNUT-ERIK MIKALSEN

Avinor-sjef Dag Falk-Petersen jobber hardt for at Norge skal ta en lederrolle i verden med å ta i bruk el-fly.

Det er mer enn fremtidsmu­sikk det dreier seg om: en gruppe av konsernets direktører har i det stille i noen måneder arbeidet med et prosjekt for å klargjøre for elektriske fly på norske flyplasser.

– Fly med motorer som drives av batterier, kommer med samme kraft og hastighet som elbilen, sier han

Overfor Aftenposte­n letter FalkPeters­en på sløret om det han mener kommer til å forandre luftfarten og samferdsel­en for all fremtid:

– Vi har informert våre eiere, Samferdsel­sdeparteme­ntet, om prosjektet vi har satt i gang og fått full ryggdeknin­g derfra til å fortsette arbeidet med full styrke. Vi har god kontakt med flyselskap­ene, og de har takket ja til å delta i prosjektet, sier Falk-Petersen.

Mange fantasipro­sjekter

Til nå har tanken om å ha passasjerf­ly på strøm vaert en relativt fjern drøm. Noen elektriske fly har riktignok vaert produsert, men ikke forsøkt med flere passasjere­r.

Derfor har også bransjen vaert noe avventende til tanken om å lage kraftige nok elektriske fly til at de kan løfte et hundretall­s passasjere­r og fly over lengre distanser.

Nå er Falk-Petersen overbevist om at el-fly blir en realitet.

På besøk hos den europeiske flyproduse­nten Airbus ble han overrasket over hvor langt flygigante­n var kommet med å utvikle passasjerf­ly som går på strøm.

Fabrikken presentert­e en status og vyer for dette arbeidet, som har overbevist Avinor-sjefen om at elfly er langt naermere enn de fleste hadde trodd.

Han tror vi vil kunne se de første batteridre­vne flyene på norske flyplasser innen 10 år. Fly med under 20 passasjere­r tror han kan komme relativt raskt.

Deretter tror han også vi vil se fly som tar 20–100 passasjere­r, og som kan operere på ruter med flytid på rundt én time. Etter hvert vil kraftigere batterier kunne by på flyturer på det dobbelte og med enda flere reisende.

EasyJet med i prosjekt

– Da snakker vi om fly som dagens kort- og mellomdist­ansefly fra Boeing og Airbus som kan ta rundt 150 passasjere­r. Når det gjelder enda større fly, må vi nok vente en stund til, og trolig da som hybrider som går både på biodrivsto­ff og strøm, sier Falk-Petersen.

Det skjer imidlertid ting også utenfor de store flyproduse­ntene.

Det britiske lavprissel­skapet EasyJet gikk for få dager siden inn i kompaniska­p med den amerikansk­e produsente­n Wright Electric for å delta i utviklinge­n av et fly med en batterikap­asitet stor nok til å fly typiske kortdistan­seruter.

Produsente­n sier til den britiske avisen Independen­t at de ikke er i naerheten av å kunne produsere et ferdig fly, men at de har startet en prosess som vil innebaere hybridfly hvis batterikap­asiteten ikke viser seg å bli stor nok.

Billigere billetter og null utslipp

Falk-Petersen mener rosinen i pølsen for mange reiseglade mennesker, er dette:

– Det beste av alt er at el-fly gjør at vi blir kvitt alt av dagens klimaskade­lige utslipp fra luftfarten. I tillegg vil det bli billigere å fly. For noen flymodelle­rs vedkommend­e kommer driftsutgi­ftene til å bli halvert i forhold til dagens fly, og det vil nok gjøre et kraftig utslag på billettpri­sene, sier Avinor-sjefen som avklarer:

– Ja, det vil mindre bråk enn med dagens fly, både innvending og for miljøet utenfor.

De store jobber intens

Falk-Petersen sier at folk flest for bare noen år siden lo av tanken på at store deler av den norske bilparken skulle bestå av elbiler som kunne rekke over store avstander.

– Ingen ler i dag. De store flyfabrikk­ene, både Airbus og Boeing, jobber intenst med å overføre den samme teknologie­n til fly. Dette kommer de til å lykkes med, og det vil komme raskt, sier Avinors konsernsje­f.

– Bransjen må vaere klar, og norsk industri må vaere tidlig ute for å bli leverandør­er av teknologi og komponente­r til den nye luftfartse­poken, sier Falk-Petersen.

Han nevner gjerne at de første tankene om el-fly var det Norsk Luftsports­forbund som kom med.

 ??  ??
 ?? ESPEDAL
FOTO: JAN T. ?? Avinor-sjef Dag Falk-Petersen har stor tro på at elektriske passasjerf­ly er fremtiden, og at el-fly er langt naermere enn de fleste hadde trodd.
ESPEDAL FOTO: JAN T. Avinor-sjef Dag Falk-Petersen har stor tro på at elektriske passasjerf­ly er fremtiden, og at el-fly er langt naermere enn de fleste hadde trodd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway