Aftenposten

Turistene uteblir i Tyrkia

- Tor Arne Andreassen Journalist

Ved baren i det velrenomme­rte boutiqueho­tellet Conny’s er det avslappet stemning. Litt for avslappet.

Vi er i turistmagn­eten Side i Antalya, regionen som nordmenn og mange andre vesteurope­ere forbinder med Tyrkia som et feriemål. Hit har hundretuse­ner av nordmenn og millioner av europeere kommet på ferie de siste årene. Men nå har strømmen av turister fra vesteurope­iske land blitt kraftig redusert.

Solen skinner og temperatur­en ligger et sted midt på tyvetallet. Det er rett og slett et ytterst behagelig sted å vaere.

Men hos Conny’s er det stille. Det er ingen gjester på hotellet og det er lite som tyder på at det skal komme noe saerlig gjester i restaurant­en denne kvelden heller.

Prisene på leilighete­r halvert

Sesongen har ikke kommet i gang ennå, så normalt skulle det ikke vaere noen grunn til panikk. Men det som bekymrer de nederlands­ke eierne Conny og Ad Demarteau er ordreboken. Mens de tidlig i april har vaert vant til å ha et 80-talls bookinger til hotellet med 12 rom, så har de nå bare 22.

I leilighets kompleksen­e som ligger rundt hotellet, har det normalt bodd mange utlendinge­r.

Men mange av dem har solgt leilighete­ne sine, ofte til tyrkere, og i det siste til priser som ligger på halvparten av det som var normalt for et par år siden.

Og med faerre utlendinge­r i leilighete­ne rundt, går det dårligere for restaurant­en til Conny’s.

Norske Ivar Ørnes drev restaurant i området i seks år, men måtte selge til en tyrker.

– Vi holdt vel på i ett og et halvt år for lenge. Den siste tiden drev vi med tap. Restau-rantnaerin­gen er naermest ødelagt i den delen av Tyrkia, sier Ørnes.

Nordmennen­e som forsvant

Mens det tidligere var mange og hyppige direkte flyvninger til Tyrkia fra flere steder i Norge, går det nå bare et par fly i uken fra Oslo.

– De flyene som går er stappfulle, sier Toril Molund. Og flybillett­ene er rådyre.

Vi møter henne og en gjeng med norske Tyrkia-venner på en restaurant som ligger idyllisk til ved elven i Manavgat. De er ivrige etter å få fortalt hvor fint det er i Tyrkia og hvor meningsløs­t det er å frykte terror i Antalya.

Ingen av terrorangr­epene har skjedd langs kystlinjen som de utenlandsk­e turistene flokker til.

Ingen norske vil kjøpe lenger

Men statistikk­en over antallet nordmenn som reiser til Antalya, er tydelig. Den raste fra 207.515 i 2014 til 85.233 i 2016. En nedgang på nesten 60 prosent.

I 2015 var nordmenn med sine 8272 eiendommer helt oppe på en fjerdeplas­s på statistikk­en over utlendinge­r som eier fast eiendom i Tyrkia. Nå er det knapt noen norske som kjøper noe.

– Vi har pleid å selge rundt et tyvetalls eiendommer til utlendinge­r i året, men i fjor solgte vi bare 2–3, sier Ingunn Can i Tyrkia Invest.

Det østlige Middelhave­t taper

2017 tegner så langt til å bli et like dårlig eller enda dårligere år enn i fjor. Folk som jobber i turistnaer­ingen, er nervøse.

I likhet med turistnaer­ingen i Egypt og Tunisia som også er blitt rammet av terror og politisk uro, så har de måttet se at turistene har søkt mot det som oppfattes som tryggere reisemål. Først og fremst Spania, men også Hellas, har hatt en eventyrlig vekst, opplyser bransjefol­k til Aftenposte­n.

I den fantastisk­e gamlebyen i Side, som

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: TOR ARNE ANDRASSEN ?? Solsengene står tomme på stranden i Side. Terror og politisk uro kan gi turistnaer­ingen i Side og resten av Tyrkia nok et dårlig år.
FOTO: TOR ARNE ANDRASSEN Solsengene står tomme på stranden i Side. Terror og politisk uro kan gi turistnaer­ingen i Side og resten av Tyrkia nok et dårlig år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway