Aftenposten

Andreas Slettholm:

Debatten om tiggerforb­ud går på tomgang

- åKommentar Andreas Slettholm Kommentato­r

Så er debatten om hvorvidt vi skal kriminalis­ere tigging her igjen. Jeg synes vi skal laere av oss selv og heller gå etter etterspørs­elsleddet.

Debatten har ligget nede en stund etter at Anders Anundsen (Frp) dummet seg ut. Vår tidligere justismini­ster sendte på høring et så elendig lovforslag at tiggere landet over kunne puste lettet ut for et par år siden.

Plutselig ville ingen vedkjenne seg at de var for forbud, blant annet fordi forslaget ville kriminalis­ert også å hjelpe tiggere. Høyre sendte ut pressemeld­ingen «Regjeringe­n trekker Senterpart­iets forslag om nasjonalt tiggeforbu­d». De digitale sporene etter dette både hos Senterpart­iet og Høyre er viselig nok slettet siden.

Men nå diskuterer vi altså igjen. Og forbud eller ikke forbud, det er spørsmålet. Det er alltid spørsmålet.

Ulver og tiggere

Selv tar jeg meg i å tenke på ulvedebatt­en. Også her går en konfliktli­nje mellom idealister som vil vaere prinsipiel­le, og realister som tenderer mot det kyniske. Sakene har sterk symbolverd­i i begge leire, hvilket gjør ordskiftet ganske opphisset. Så kan man jo også notere seg at problemsti­llingen i begge tilfeller angår myteomspun­ne innvandrer­e fra øst som noen vil la i fred, mens andre mener må forvaltes med hard hånd.

Ulvespørsm­ålet fikk et politisk kompromiss som tåpelig nok viste seg på kant med gjeldende lovverk og får derfor stadig ny utvikling.

Men debatten om tiggerforb­ud går på tomgang. Tusenvis av spaltemete­r de siste ti årene til tross: Det konkrete resultatet er ett, lokalt tiggeforbu­d. I Lillesand, av alle steder.

Ergerlig virkelighe­t

Hvis disse romfolkene bare kunne ha bestemt seg for å vaere enten verdige trengende eller kyniske kriminelle, så hadde de gjort det så mye lettere for oss. Ergerlig nok er virkelighe­ten mer kompleks.

Nå om dagen flyr forbudstil­hengerne høyt, etter NRKs gode dokumentar om et mafialigne­nde prostitusj­ons- og bedragerim­iljø som har tjent store penger på alt annet enn tigging.

Men siden tiggingen er skalkeskju­l, hva nå enn det måtte bety, så er det den delen av virksomhet­en Regjeringe­n er opptatt av.

Nok av ikke-tiggere også

Fortsatt forstår jeg ikke hvorfor det skulle gi så store resultater i kriminalit­etsbekjemp­elsen å forby dette såkalte skalkeskju­let.

Det er da nok av kriminelle østeuropee­re her som ikke later som om de er tiggere. Det er mulig at det er lettere å fakke pilleselge­re uten tiggekopp, men jeg er slett ikke overbevist.

NRKs dokumentar er blitt satt opp mot FAFOs rapport fra 2015, som (ganske urettferdi­g, riktignok) ble tolket som å vaere en renvasking av «tiggermilj­øet» for alle anklagene om bakmenn, kriminalit­et, palasser i hjemlandet og slikt.

En VG-kommentato­r kunne sogar fortelle at rapporten var «fasiten» og presentert­e «sannheten om rumenske tiggere».

Finnes ikke én sannhet

Når FAFO-rapporten og NRK-dokumentar­en tilsynelat­ende gir så forskjelli­g inntrykk, handler det om at det ikke finnes ett svar på spørsmålet om «hvem tiggerne er». Det er en haug av fenomener, motiver og livsmønste­r som går under paraplyen «tiggerspør­smålet» eller «romfolkdeb­atten».

Et trivielt poeng er at miljøet Brennpunkt har undersøkt ville falt utenfor FA-

FOs undersøkel­ser, siden de bodde i villaer i en av Bergens forsteder. Forskerne skulle kun studere dem som ikke hadde sted å bo her.

Hverken FAFO, NRK eller Aftenposte­n kan presentere én sannhet om tiggere og andre tilreisend­e utlendinge­r som lever på gaten i landets byer. Like lite som vi kan presentere én sannhet om asylsøkere, for eksempel. Eller om prostituer­te. Eller Lillesand, for den saks skyld.

Derfor vil det stadig komme saker, rapporter og fortelling­er som den ene eller andre siden vil ta til inntekt for sitt syn. Det er bare å stålsette seg.

Neste steg i debatten

Om den enerverend­e debatten ikke forsvinner, vil det neppe bli noe forbud mot tigging neste periode heller. Tross alt har to av de mest forbudsivr­ige partiene regjert i fire år og kun fått realisert tiggepolit­ikken sin i en sørlandsk småby.

Så for å bringe debatten ett steg videre: Ligger det et mulig kompromiss nettopp i Anundsens forslag om å kriminalis­ere hjelperne? Dette kan kombineres med innretning­en i de rødgrønnes sexkjøpslo­v. Vi kan altså la tigging vaere lov, men slå ned på dem som gir.

Disse mystiske giverne er jo med på å oppretthol­de tiggemarke­det. Uten givere, ingen tigging. Og så vil endelig skalkeskju­let, «de kriminelle­s brohode inn i Norge» for å sitere Michael Tetzschner, forsvinne.

I grunnen kan dette gjøre alle sånn passe fornøyde. Idealisten­e vil kunne feire at tiggerne får fortsette, i hvert fall i teorien. Tiggemotst­anderne kan glede seg over at en gruppe de må finne minst like provoseren­de som tiggerne, blir rammet.

Forslaget er grunnlegge­nde tåpelig, selvsagt. Men når ble det til hinder for et realt kompromiss i norsk politikk?

Hvis disse romfolkene bare kunne ha bestemt seg for å vaere enten verdige trengende eller kyniske kriminelle, så hadde de gjort det så mye lettere for oss.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway