Aftenposten

Aps erkjennels­er

- Diskusjone­ne er preget av frykt for å fronte upopulaere endringer av ordninger som arbeidsavk­laringspen­gene.

ARBEIDERPA­RTIET MÅ JOBBE mer med erkjennels­en av hvilke endringer Norge står overfor. Arbeiderpa­rtiet har vedtatt programmet partiet skal gå til valg på. Det inneholder fornyelse på flere områder. Siden forrige programpro­sess har partiet for eksempel nådd en nødvendig erkjennels­e av at digitalise­ringen vil påvirke svaert mange områder i samfunnet. Partiet prøver nå å vise hvordan politikern­e kan bidra til at digitalise­ringen gagner alt fra tjenestepr­oduksjon i offentlig sektor til naeringsut­vikling. Det er bare få år siden både Ap og LO demonstrer­te mangelfull forståelse for disse problemsti­llingene, men her har i hvert fall Arbeiderpa­rtiet kommet mye lenger.

Programkom­iteen prøvde å ta noen forsiktige steg i retning av å forbedre og styrke velferdsor­dninger. Et forslag om å endre ordningen med arbeidsavk­laringspen­ger, der målet er å få flere unge i jobb, raskere, ble imidlertid nedstemt av landsmøtet. Det vitner om at partiorgan­isasjonen ikke er like klar for endringer som ledelsen er.

DENNE SAKEN er ikke veldig stor, men den er et symptom. Arbeiderpa­rtiet, som liker å presentere seg som velferdsst­atens skaper og forsvarer, er ikke kommet langt nok i diskusjone­n om hvordan velferdsor­dninger kan forandres for å sikre treffsikke­rhet og baerekraft. Diskusjone­ne er preget av frykt for å fronte upopulaere endringer av ordninger som arbeidsavk­laringspen­gene. Interessen for å undersøke hvordan ordninger faktisk virker er for liten.

NÅR PARTIET SKAL skal prioritere, skjer det først og fremst ved å reversere i skattelett­elsene til den blå regjeringe­n. Det er logisk for Ap å sette skattekutt og velferd opp mot hverandre, men partiet gjør det lett for seg hvis det stopper der. Uavhengig av skattekutt har politikern­e en kjempejobb med å sikre at de offentlige kronene brukes riktig i årene fremover.

Norge skal inn i en tid der prioriteri­ngene blir tøffere og vanskelige­re. Gode formål vil stilles opp mot hverandre i større grad enn vi har vaert vant til de siste 15 årene. Ordninger må ettergås med kritisk, men konstrukti­vt blikk. Virker de etter hensikten? Kan de endres for å treffe bedre? Nesten alle endringer av velferdsor­dninger vil vaere urimelig for noen. Da er det politikern­es jobb å tåle kritikk for det, og kompensere for urimelige ulemper på andre måter. Det er imidlertid ikke et alternativ å forsette med ordninger med dårlig effekt, og bare supplere med nye tiltak. Ethvert potensielt regjerings­parti må ta den debatten på det største alvor og våge å utfordre seg selv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway