Aftenposten

Hele folket i halvt arbeid?

Hva gjør oss rike? Er det oljen? Eksporten? Eller …?

- Helle Stensbak Sjefsøkono­m i YS

Elisabeth Holvik, Erling Røed Larsen, Aksel Mjøs, Helle

Stensbak og Arne Jon Isachsen skriver hver mandag om økonomi i denne spalten. I flere internasjo­nale målinger blir Norge kåret til et av de beste land å bo i. Det hjelper selvsagt at vi er et av verdens rikeste land.

Jeg har utenlandsk­e kolleger som tror at den norske herlighete­n må skyldes oljen. Olje er noe vi bruker mye maskineri og lite arbeidskra­ft for å hente opp, og vi selger den på verdensmar­kedet med høy fortjenest­e. Flaks.

Det vi lever av

Andre hevder at det er eksporten vi lever av. Eksporten vår er industriva­rer vi lager ved hjelp av maskiner og arbeidskra­ft og selger på verdensmar­kedet med fortjenest­e.

Olje og eksportvar­er skaffer oss penger i andre lands valuta. Å ta pengene hjem er meningsløs­t, men vi kan kjøpe mat og andre varer for valutaen og skipe det hjem. Det blir import som kan holde oss i live en stund.

Vi lever av det som holder oss i live. Altså varer og tjenester som oppretthol­der og videreføre­r liv og helse. Som mat, husly, varme, klaer, helsetjene­ster, utdanning, fremkommel­ighet, informasjo­n, mosjon, lov og orden, og omtanke og stell. Pluss litt til.

Dette er varer og tjenester vi produserer når vi arbeider. Så riktig svar er at vi lever av det som kommer ut av arbeidet. Arbeidsres­ultatet.

Det er mengden arbeidspro­dukt som avgjør hvor mye vi kan konsumere av varer og tjenester i et land. Fordi det å vaere rik er å vaere i stand til å konsumere mye av varer og tjenester, vil arbeidet avgjøre hvor rike vi blir.

Det vi gjør

Det er vanlig å si at man er rik hvis man har mye penger. Men penger i seg selv gir liten glede. Det er først når de byttes inn i varer og tjenester, at vi får det vi opplever som behagelig. Men dette må produseres av noen, og siden vi forbyr slaveri og ønsker velstand, er det best med produksjon i et ryddig arbeidsmar­ked med avtalte vilkår rundt lønn og arbeidstid.

Selve kunststykk­et med å få et land rikt, er å få til et høyt utkomme fra arbeidet og en god fordeling av verdiene. Det betyr at varer og tjenester som folk verdsetter, må produseres og forsynes i markeder der folket som kjøpere faktisk har råd til å kjøpe dem. Og at kvaliteten på det meste er intakt.

Dette er et enormt koordineri­ngsog fordelings­problem. Noen jobber også med det. For eksempel investorer, banker, bedriftsei­ere, fagforenin­ger og staten.

Et godt samfunn trenger at mange ulike funksjoner fylles. Tilsvarend­e vil den enkelte jobbs verdi forsterkes av at et mangfold av andre tilstøtend­e funksjoner også fylles.

Det smarteste

Kilden til rikdom og velstand ligger i menneskene. Det vil si i hvilken grad folk gjør seg nyttige for andre. Det beste er om det skjer i arbeidsmar­kedet, for da understøtt­es både effektivit­et og fordeling.

I lønnsoppgj­ørene regner vi et årsverk som 1950 timer. Den nye perspektiv­meldingen sier at nordmenn (15-74 år) i gjennomsni­tt jobber om lag 1000 timer i året. Det er litt mer enn et halvt årsverk.

For å videreføre velferden vår i fremtiden, må vi gjøre noe smart. Det lureste er å inkludere folk i arbeidsliv­et, mer enn i dag. At folk yter etter evne.

For å videreføre velferden vår i fremtiden, må vi gjøre noe smart.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Et årsverk regnes som 1950 timer. I snitt jobber nordmenn rundt 1000 timer året i lønnede stillinger.
FOTO: NTB SCANPIX Et årsverk regnes som 1950 timer. I snitt jobber nordmenn rundt 1000 timer året i lønnede stillinger.
 ??  ?? Signert
Signert

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway