Aftenposten

Derfor frykter verden Nord-Korea

- TARJEI KRAMVIKEN

Da Donald Trump forberedte seg til å flytte inn i Det hvite hus, advarte Barack Obama ham om at utviklinge­n i Nord-Korea var det som holdt ham våken om natten.

Siden har Nord-Korea gjennomfør­t en rekke prøveoppsk­ytninger av raketter. I påsken viste Kim Jong-un frem en rekke nye våpen under en spektakula­er militaerpa­rade i hovedstade­n Pyongyang.

I tillegg kan en ny atomprøves­prengning, nordkorean­ernes sjette, vaere på trappene.

Hva vil Kim oppnå med atomvåpnen­e?

– Det er helt tydelig at Kim Jonguns mål er å få verden til å godta at Nord-Korea er en atommakt som kan avskrekke angrep. I mellomtide­n går det med enorme ressurser på å utvikle atomvåpnen­e, sier forsker og professor Stein Tønnesson ved PRIO, Institutt for fredsforsk­ning.

Han påpeker at Kim har signaliser­t at han vil forsøke å gjenreise landets skakkjørte økonomi. Men først vil han bruke atomvåpenp­rogrammet for å skremme andre land fra å angripe Nord-Korea.

Eksterne fiender som Sør-Korea, USA og Japan gjør det også enklere å rettferdig­gjøre regimets politikk og de vanskelige forholdene for den lidende befolkning­en.

Hvor langt kan nordkorean­ernes atomvåpen nå?

Nord-Korea har atomvåpen. Spørsmålet er om det klarer å lage så små bomber at de kan festes på raketter eller slippes fra fly. Ekspertene er i tvil om landet har klart det.

Nordkorean­ske mellomdist­anserakett­er kan allerede nå hele Sør-Korea. Japan er også godt innenfor rekkevidde fra både land og ubåter. Slike raketter vil trolig også kunne nå den amerikansk­e delstaten Hawaii innen fem år, ifølge Vox.

– Sannsynlig­vis har Nord-Korea over 20 atombomber. De arbeider aktivt med hydrogenbo­mber og med interkonti­nentale raketter som kan ramme USA, sier Tønnesson.

Ifølge den anerkjente tankesmien Center for Strategic and Internatio­nal Studies (CSIS) har slike raketter lang nok rekkevidde til å kunne treffe storbyene Seattle, San Francisco eller Los Angeles.

Kan nordkorean­erne slå tilbake hvis landet angripes?

Selv uten atomvåpen kan Kim slå kraftig tilbake hvis USA skulle bestemme seg for å prøve å bombe i stykker landets atomprogra­m.

Nord-Korea har Sør-Koreas hovedstad Seoul i sikte. Langs grensen står det artillerik­anoner og rakettarti­lleri som kan skape frykt, kaos og panikk blant megabyens 25 millioner innbyggere.

– Kim har truet med å ødelegge Seoul i et inferno av flammer, sier Tønnesson.

Artillerie­t er befestet og skjult i landskapet. Det kan trolig avfyre tonnevis med granater før Sør-Korea og USA kan slå tilbake og stanse bombardeme­ntet. Kanonenes drifts- og treffsikke­rhet er samtidig ikke av moderne standard.

– Noen har spekulert på at dette er rustent, at det kanskje ikke vedlikehol­des siden de fleste ressurser går til atomvåpenp­rogrammet, sier Tønnesson.

Selv om Nord-Korea sannsynlig­vis ikke har kapasitet til å legge hele byen i ruiner, vil et granatbomb­ardement gjøre stor skade.

Hvordan er styrkeforh­oldet militaert mellom Nord-Korea og Sør-Korea?

Rundt 1,2 millioner nordkorean­ske soldater og mellom 3500 og 4300 stridsvogn­er står klare hvis det blir krig, ifølge anslag fra CSIS.

Til sammenlign­ing har SørKorea 630.000 og USA omtrent 29.000 soldater på Korea-halvøya.

Selv om USA og Sør-Koreas militaere er teknologis­k overlegent og etter alle solemerker ville vinne en tradisjone­ll krig, vil det medføre enorme tap på begge sider. NordKoreas spesialsty­rker vil også kunne gjøre stor skade i Sør-Korea.

Har Nord-Korea andre masseødele­ggelsesvåp­en?

I tillegg til atomvåpnen­e har landet store mengder kjemiske våpen, ifølge sørkoreans­ke anslag.

Kjemiske våpen kan skytes ut ved hjelp av artilleri, fra fly eller med enklere raketter. Det er derfor mulig å gå til giftgassan­grep mot Seoul.

Har USA forsøkt å forhandle med Nord-Korea?

Ja. I 1994 avtalte de to landene at atomvåpenp­rogrammet skulle stanses i bytte mot gradvis normaliser­ing av forholdet. Avtalen ble brutt gang på gang og havarerte helt i 2003.

– Disse avtalebrud­dene blir brukt som eksempel på at forhandlin­ger ikke fungerer. Men det er ikke så enkelt. Nord-Korea har gjennomfør­t deler av disse avtalene. Om den er tilstrekke­lig presis og er kostbar å bryte, kan det fungere, tror Tønnesson.

Har Trump endret USAs Korea-politikk?

Etter at forhandlin­gene kollapset, var Barack Obama «strategisk tålmodig» med Nord-Korea og nektet nye samtaler så lenge de fortsatte med rakett-tester og atomprøves­prengninge­r.

Trump sier at han vil ha hjelp fra Kina, Nord-Koreas eneste allierte, for å håndtere landet.

Hvordan er forholdet mellom Kina og Nord-Korea?

Så godt som all handel Nord-Korea gjør med utlandet, er med Kina. Landet er også fullstendi­g avhengig av kinesiske importvare­r, som olje. Det gir Beijing en viss innflytels­e i Pyongyang.

Samtidig frykter Kina at en krise kan utløse en flyktningb­ølge. Hvis Nord-Korea kollapser, frykter Kina at et forent Korea vil alliere seg med USA, og at buffersone­n dermed blir borte.

– Det er i Kinas interesse å legge press på Nord-Korea. Da kan de forbedre forholdet til Sør-Korea. Det er viktigere strategisk og økonomisk enn å ha et godt forhold til Pyongyang, sier Tønnesson.

Men Kina har få gode alternativ­er. En oljeblokad­e kan føre til totalkolla­ps. Det samme gjelder om kineserne stanser pengestrøm­men og nekter nordkorean­erne å bruke kinesiske banker, mener Tønnesson.

– Da blir Nord-Korea desperat etter valuta, og da er det nesten ingen grenser for hva de kan gjøre. Kanskje selge atomvåpen til terrorgrup­per, sier han.

Hvis Kina forsøker å fjerne Kim fra makten, kan det skape enda sterkere anti-kinesiske følelser i Nord-Koreas befolkning.

Finnes det andre alternativ­er enn bombing og forhandlin­ger?

Ryktene svirrer om at amerikansk sabotasje kan vaere en mulig grunn til at Nord-Koreas rakettopps­kyting mislyktes i påsken.

USA gjorde noe lignende da landet angrep Irans atomprogra­m med en lang rekke cyberangre­p. For tre år siden beordret Obama lignende angrep mot Nord-Korea.

Slike cyberangre­p kan forsinke utviklinge­n og gjøre det så utfordrend­e at Nord-Korea tvinges til forhandlin­gsbordet.

 ?? FOTO: DAMIR SAGOLJ / REUTERS / NTB SCANPIX ?? Disse kjøretøyen­e er mobile utskytings­ramper som kan avfyre store raketter. Slike raketter kan i teorien nå helt til Los Angeles på USAs vestkyst, men Nord-Korea har ikke vist at de fullt ut behersker teknologie­n.
FOTO: DAMIR SAGOLJ / REUTERS / NTB SCANPIX Disse kjøretøyen­e er mobile utskytings­ramper som kan avfyre store raketter. Slike raketter kan i teorien nå helt til Los Angeles på USAs vestkyst, men Nord-Korea har ikke vist at de fullt ut behersker teknologie­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway