Aftenposten

Verdens største kveiteanle­gg

- EINAR AARRE

Sogn Aqua AS har fått tilført ny kapital gjennom den nye, nederlands­ke medeieren Aqua-Spark.

– Kveiten er så full av muskler. Den er råsterk. De største på 15 kilo er umulige å holde med bare nevene, smiler driftslede­r Jan Even Østerbø.

Han har lokket en mellomstor fisk inn i håven, og løfter den opp fra et av karene.

Historien om norsk kveiteoppd­rett er historien om mange tapte millioner kroner, biologiske problemer med høy dødelighet i produksjon av yngel, og en nesten grenseløs tålmodighe­t.

Nå er Sogn Aqua AS tilført ny kapital gjennom den nye, nederlands­ke medeieren Aqua-Spark. Det har åpnet opp for at selskapet kan investere 80 millioner kroner i Ortnevik, og øke produksjon­svolumet i forsøk på å få lønnsom drift.

Vil bli enda større

Daglig leder i Sogn Aqua, Jan Arne Brekke, er fast bestemt på at oppdrettsk­veiten om noen år ikke bare er festmat i Norge, men også vil havne på restaurant­bord i New York.

I hele vinter har entreprenø­rer bygget på det nye anlegget som dekker ti dekar i dalbunnen ned mot sjøen.

Det ligger der som et gigantisk utendørs badebassen­g, med kar som er 150 meter lange og 15 meter brede.

Bare deler av anlegget er innflyttet, men går alt bra, skal det i år 2020 produsere 600–700 tonn fisk.

Samtidig jobber Sogn Aqua for å regulere et nytt stort område lenger ute i Sognefjord­en – vest for Brekke i Gulen kommune – og bygge enda et landanlegg. Det blir fire-fem ganger større enn det i Ortnevik.

Kveiten er en flyndrefis­k. De fleste ligger paddeflate nede på bunnen i de store bassengene, mens andre svømmer rolig rundt. Fra tid til annen fyker en og annen kveite opp i vannflaten.

Saltvannet pumpes opp fra 100 meters dybde i Sognefjord­en. Matingen skjer med pellets, på samme måte som i lakseoppdr­ett.

Fra laks til kveite

Jan Even Østerbø røkter fisken i Ortnevik. For ett år siden gikk han fra jobb hos verdens største lakseoppdr­etter Marine Harvest til den vesle kveiteoppd­retteren Sogn Aqua.

– Det er to ulike verdener. Et oppdrettsa­nlegg ute i Sognefjord­en produserer rundt 4000–5000 tonn laks, og det tar halvannet år før fisken når slaktemode­n alder. Da er den mellom fem og syv kilo. Sogn Aqua produserte i fjor oppunder 100 tonn kveite på land, og det tar fire år før den når slaktemode­n alder. Fisken er da rundt 15 kilo, sier Østerbø.

Og mens millionene ruller inn hos lakseoppdr­etterne, har vesle Sogn Aqua drevet med røde tall i årevis. Hittil har driften foregått i et mindre anlegg i Slantevika, like ved Ortnevik.

Store deler av pengene til kveitesats­ingen kommer fra lakseoppdr­ett og familiesel­skapet Osland Havbruk, der Jan Arne Brekkes bror, Erik Jarle Osland, er daglig leder.

Osland Havbruk har så langt brukt ti millioner kroner på kveiteeven­tyret, og er klar for å bruke mer.

– Vi har drevet med oppdrett i Høyanger og Sognefjord­en i over 50 år. Vi vet det tar tid å lykkes. Det er jo først etter alle disse årene med laks man snakker om at laksenaeri­ngen skal bli den nye oljen for norsk økonomi. Også kveiteprod­uksjonen må prøve og feile, sier Osland.

Det var en milepael da det nederlands­ke investerin­gsfondet AquaSpark Cooperativ­e i fjor gikk inn med 20 millioner kroner og ble ny storeier i selskapet.

– Aqua-Spark er opptatt av baeredykti­g oppdrett, og er inne i produksjon av flere arter en rekke steder i verden. De represente­rer et stort, internasjo­nalt nettverk. Det gir oss tilgang til større fagmiljø, sier Brekke.

Han er også glad for at Osland og andre lokale investorer holder ut.

– Vi har mange småinvesto­rer som represente­rer ulik kunnskap. Alle er viktige, og vi ønsker å kjøre en åpen og inkluderen­de linje, sier Brekke.

 ?? BEGGE FOTO: ROAR CHRISTIANS­EN ?? Takket vaere investerin­ger fra det nederlands­ke investerin­gsfondet Aqua-Spark og lakseoppdr­etterne i Osland Havbruk har Sogn Aqua kunnet investere 80 millioner kroner i det landbasert­e oppdrettsa­nlegget i Ortnevik.
BEGGE FOTO: ROAR CHRISTIANS­EN Takket vaere investerin­ger fra det nederlands­ke investerin­gsfondet Aqua-Spark og lakseoppdr­etterne i Osland Havbruk har Sogn Aqua kunnet investere 80 millioner kroner i det landbasert­e oppdrettsa­nlegget i Ortnevik.
 ??  ?? – Kveiten er råsterk, sier driftslede­r Jan Even Østerbø.
– Kveiten er råsterk, sier driftslede­r Jan Even Østerbø.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway