Aftenposten

DeLillos løs i stue

-

Én mikrofon. Én dagligstue. Og deLillos-album nr. 17.

Nå må deLillos legge slagplan for hvordan de skal takle sin egen kreativite­t. For sånn kan det gå når man leverer to skiver på kort tid, og den ene av dem ble spilt inn samlet rundt én mikrofon i en dagligstue.

Publikum i stua

I oktober i fjor slapp deLillos albumet Peiling på seiling, og det var Martin Horntveth var produsent for album nummer 16. Før helgen slapp de en ny langspille­r, den liveinnspi­lte La oss bli fri fra all nostalgi.

I fire omganger i februar satte deLillos hverandre stevne i den gamle herskapsvi­llaen Løkken Nøisomhed, med publikum til stede under lysekronen og 11 nye sanger i bagasjen.

– Samtidig spiller vi jo fremdeles låtene fra forrige skive. Så nå må vi finne hvordan den nye platen skal bringes inn på festivaljo­bbene; om låtene skal inn i det vanlige banduttryk­ket eller om vi skal ha en seanse med dem i innspillin­gsversjone­n, sier Lars Lillo-Stenberg.

Lyden av sannhet

– Det blir veldig autentisk, et sound som er preget av sannheten, uttalte deLillos-sjefen til NTB under første dag av vinterens plateinnsp­illing. Bandmedlem­mene vekslet på å sitte på stige og krakker for å komme i riktig høyde for instrument­ene. En håndfull heldige fans rykket inn og fikk se og høre.

Lars Lillo-Stenberg er fornøyd med resultatet.

– Jeg opplever at opptakene ble vellykket når det kommer til å avspeile det autentiske vi prøvde å få til. Det er blitt et veldig levende og spesielt uttrykk, og vi er stolte over å ha gjennomfør­t det. Det er ikke haugevis av eksempler på lignende innspillin­ger, sier han.

Han lover deLillos-fansen som var til stede at opptak fra alle fire samlinger er blitt brukt. Seansen ble også filmet.

Stadig etterspurt

Nå venter en travel vår og sommer for popveteran­ene, som skal spille seg frem til august/september.

– Sommeren er ganske tettbooket, sier Lillo-Stenberg.

I 2014 rykket deLillos inn i Rockheims aereshall, og i mai skal Lars Lillo-Stenberg rykke inn i Nasjonalbi­blioteket for å la seg sceneinter­vju om de såkalte «Kjerringvi­kdemoene», som ligger trygt bevart i fjellet ved Nasjonalbi­blioteket i Mo i Rana. De var forløperen til 1986-debuten, Hvordan er det å vaere på museum og i nasjonalar­kiv – og vaere like aktuelle?

– Det har jeg ikke tenkt på, ikke på den måten. Vi har vaert, er og forblir stolte over å vaere privileger­te som får spille så mye, og over vår solide posisjon. Allerede for syv år siden, da vi spilte i Operaen, følte jeg meg utrolig etablert.

– Like morsomt

Å gi ut nytt album er annerledes enn før.

– Forventnin­gene til det å slippe plate, har endret seg, sier Lillo-Stenberg.

For deLillos selger ikke skiver i bøttevis lenger, bandet sto faktisk uten platekontr­akt i 2014 da de kom inn i det nystartede plateselsk­apet Drabant Music.

– Men det er fremdeles morsomt å spille sammen, og spennende å tenke nye låter. Vi tar til oss respons og meninger, og det tikker og går: Vi får igjen for at vi fremdeles er kreative.

Gjester på La oss bli fri fra all nostalgi er blant andre Steinersko­lens veteranpik­ekor, Johan Nicolay Mohn, Ola Geir Raftevold og poptrioen No. 4. (NTB)

 ?? FOTO: GITTE JOHANNESSE­N, NTB SCANPIX ?? Lars-Lillo Stenberg, Lars Beckstrøm og Lars Lundevall suser fortsatt avgårde. Denne gangen til en staslig stue på Skarpsno i Oslo.
FOTO: GITTE JOHANNESSE­N, NTB SCANPIX Lars-Lillo Stenberg, Lars Beckstrøm og Lars Lundevall suser fortsatt avgårde. Denne gangen til en staslig stue på Skarpsno i Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway