Aftenposten

Historisk byvandring

- STEIN ERIK KIRKEBØEN

– Vi er interesser­t i historie og vil gjerne laere mer om byens historie, sier Øystein Traedal og Ingvild Gudim. Mange har det som dem.

Mens sesongens siste (?) snøfnugg føk omkring, var det sesongstar­t for Oslo Museums «Kjenn din by-vandringer». Og hvilken start det ble.

Gratis og populaert

– Jeg har hatt mange historiske vandringer av mange slag opp gjennom årene, men jeg har ikke opplevd maken til dette, sier arkitektur­historiker Knut Roede etter å ha øst av sin kunnskap om Kvadrature­n, byens gamle hjerte som politikern­e så gjerne vil få til å pumpe hektisk liv i igjen, i drøyt halvannen time. De ivrige tilhørerne var mange.

Strandkant­en

Det er altså mange som har det Gudim og Traedal, de er sugne på å laere om byen sin. Og i Dronningen­s gate fikk de blant annet vite at hvis de hadde stått akkurat der for 400 år siden, så ville de blitt våte på bena. Da var gatenavnet Strandgate­n, for det var akkurat det den var.

På nedsiden av Strandgate­n skyllet Oslofjorde­ns bølger i land. Lange brygger var bygget ut over den grunne sjøen for at skipene kunne losses lenger ute. På oversiden av Strandgate­n lå byens mest fasjonable boligtomte­r i over to hundre år. På slutten av 1800-tallet begynte byens rike og fine å trekke vestover i retning Slottet, og Kvadrature­n ble kontoriser­t.

Halvannen meter opp

– Siden den tid har terrenget steget halvannet meter, eller kanskje bygningen har sunket? Eller kanskje det har vaert en blanding? I hvert fall er kjellereta­sjene mye lenger under bakken i dag enn da de ble bygget på 1600-tallet, og de opprinneli­ge portene er blitt gjort høyere for at man skulle slippe å krype inn i husene, forteller Knut Roede.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway