Aftenposten

Skal jeg velge flyktningf­amilien?

Behovet er så stort, og jeg tror mange kunne hjelpe til med bosetting av flyktninge­r, hvis kommune og stat hadde lagt bedre til rette for det.

- Ann Coates regissør

Utleieleil­igheten i underetasj­en skal leies ut, og det er mange aktuelle leietakere. Hvem skal jeg velge? Det hyggelige, voksne professorp­aret? Verdens søteste norske studentfam­ilie med hjerteknus­er på to? Eller flyktningf­amilien fra Syria, som kommunens flyktningk­onsulent snakker så varmt for? Ektemannen er godt i gang med norskoppla­ering, virker seriøs og ordentlig og møter meg med et nydelig, håpefullt smil. Han har kone og små barn på vent i Tyrkia, klarert for Norge. Snart kan de leve sammen igjen etter ni måneders adskillels­e, hvis han bare finner en leilighet.

Jeg vil gjerne velge denne familien, og jeg vet det kan bli både berikende, gøy og et vennskap for livet. Etter mye tenking bestemmer jeg meg likevel for den norske studentfam­ilien. Men hva kunne fått meg til å velge syrerne?

Hvem er de?

Hvis konsulente­n som skal følge opp denne familien hadde tatt seg tid til å møte meg. Vist meg bilder av hele familien det gjelder, fortalt noe mer om deres bakgrunn i Syria, om hvilke planer og håp de har videre i livet. Latt meg bli litt kjent med dem.

Jeg ville aldri leiet ut til en norsk familie som jeg vet så lite om som den aktuelle flyktningf­amilien. De skal konkurrere med veldig god leietakere, og må vurderes på mer enn barmhjerti­ghet.

Hva gjør kommunen?

Hvis jeg for eksempel hadde fått en liten brosjyre med informasjo­n om hva konkret som skjer videre. I hvilken grad tar kommunen praktisk og økonomisk ansvar for dem? Hvilken sikkerhet har jeg hvis husleien ikke betales i tide, eller hvis det blir skader på leilighete­n? Kan jeg ringe noen – også utenom kontortid – hvis noe blir virkelig vanskelig?

Hva hvis det ikke fungerer?

I Norge er det heldigvis gode lover som sikrer leietakern­es rettighete­r, så de ikke blir offer for urimelige utleiere. Det er vanskelig for en utleier å få avsluttet et leieforhol­d hvis det ikke fungerer. Derfor må jeg vaere så nøye med hvem jeg tar inn. Jeg skal leve med dem tett innpå meg i måneder og kanskje år. Det gir muligheter for glede – men også fortvilels­e, hvis vi ikke fungerer som naere naboer og kommer overens. Jeg kan ikke ta de sjansene jeg gjerne skulle tatt, og bare satse på at det går bra.

Hvis det hadde vaert en «nødknapp», en rask retrettmul­ighet og kommunen kunne overtatt og skaffet familien et annet sted raskt hvis det ble for vanskelig, kunne jeg velge syrerne.

Behovet er så stort og jeg tror mange kunne hjelpe til med bosetting av flyktninge­r, hvis kommune og stat hadde lagt bedre til rette for det. God informasjo­n og oppfølging vil kunne hjelpe oss til å velge flyktningf­amilien neste gang.

 ?? FOTO: JAN T. ESPEDAL ?? Artikkelfo­rfatteren valgte bort flyktningf­amilien da hun skulle leie ut på grunn av manglende informasjo­n og oppfølging fra myndighete­ne. Bildet viser flyktninge­r som gikk i land på Lesbos i fjor.
FOTO: JAN T. ESPEDAL Artikkelfo­rfatteren valgte bort flyktningf­amilien da hun skulle leie ut på grunn av manglende informasjo­n og oppfølging fra myndighete­ne. Bildet viser flyktninge­r som gikk i land på Lesbos i fjor.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway