Aftenposten

Etter hets, støtte, motgang og medgang har jeg vokst som person

-

Mitt råd til alle som ønsker å bruke ytringsfri­heten: Gjør det.

Lørdag skrev Aftenposte­n om hetsen og truslene ungdomspar­tilederne opplever som følge av å ytre seg i den offentlige debatten. Vi har invitert fire aktive Si ;D-debattante­r til å skrive om sine erfaringer. Andre ut er Mina Gjerde (20) som tidligere har skrevet om asylmottak, tabuer og sidemål.

Det krever mot og vilje å tråkke over noens grenser. Grensene er de tabubelagt­e temaene som man ikke skal snakke så mye om. Så hvorfor gjør noen det da? Krysser disse grensene, til tross for mye hets i vente? Gevinsten er mye større.

Jeg har gått mange runder med meg selv når jeg har skrevet innlegg om innvandrin­g. Det er et tema hvor man må holde seg politisk korrekt og ligge lavt i terrenget for å unngå for mye oppstyr. Men hvorfor vil man skape debatt, samtidig som man holder seg innenfor de rammene samfunnet har satt for hva som er greit og ikke? Man kommer ikke langt i en debatt hvis ingen tør å bruke ytringsfri­heten som vi er så heldige å ha her i Norge.

Alle har en mening

Det kan vaere skummelt å snakke om noen temaer. Det er for eksempel mange mennesker som tilhører kategorien man snakker om. Men det er ikke noe annerledes om man diskuterer homofile eller heterofile, og innvandrer­e eller etnisk norske. Alle er forskjelli­ge. Likevel er det fortsatt noen temaer det er mer problemati­sk å diskutere uten å kjenne på hvordan det er å bli hetset på bakgrunn av meningene sine.

En ting jeg tror er sikkert, er at alle har en mening om det meste. Noen velger å dele det med de naermeste, andre deler litt utenfor vennekrets­en. Så har du de som bare må uttrykke seg til «hele verden». Slike som meg som mener samfunnsde­batten står stille hvis man ikke gjør det. Hvis ingen noen gang hadde våget, hadde vi fortsatt trodd at jorden var flat og levd som vi en gang gjorde.

Personlig mener jeg hets er de useriøse kommentare­ne som både går på hva du tar opp og deg selv personlig. En konstrukti­v kommentar er derimot positivt uansett hvor enig eller uenig den er med mitt ståsted. Da kan man debattere og holde debatten saklig.

Sett pris på ulikhet

Hvis man skal vaere i dette «gamet», må man klare å ta innover seg støtten og motgangen av dem som holder en god debatt gående. Man må ikke bry seg om de som slenger med leppen, for slike vil det alltid vaere og de kan ikke stoppes. Hvorfor? Igjen fordi alle er ulike. Men hadde alle vaert like, hadde man ikke skapt nye debatter og meninger. Kanskje må man laere seg å håndtere og sette pris på det at alle er ulike. Det har i alle fall jeg gjort.

Mitt råd til alle som ønsker å bruke ytringsfri­heten sin er å gjøre det. Er det noe jeg sitter igjen med etter en del debatterin­g, hets, støtte, motgang og medgang, er det at jeg har vokst enormt som person. Det ville jeg ikke vaert foruten.

 ?? FOTO: LES ANDERSON/UNSPLASH.COM ?? Man må ikke bry seg om de som slenger med leppen, for slik vil det alltid vaere og de kan ikke stoppes.
FOTO: LES ANDERSON/UNSPLASH.COM Man må ikke bry seg om de som slenger med leppen, for slik vil det alltid vaere og de kan ikke stoppes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway