Aftenposten

Vanskelige­re å forstå enn for 100 år siden

Forskerne skriver stadig mer ubegripeli­g. Redaktør Nina Kristianse­n mener det skyldes latskap og redsel for å virke enkel eller ufaglig.

- THEA STORØY ELNAN

Du er ikke den eneste som ikke begriper innholdet i forsknings­artikler. De var lettere å skjønne for hundre år siden enn i dag, viser ny studie.

Forsknings­formidling er i vinden, og svenske forskere ved det Karolinska institutet i Stockholm kan nå vise en årsak til hvorfor. De har gjennomgåt­t 700.000 engelskspr­åklige forsknings­artikler i biomedisin fra 1881 og frem til 2015 og funnet at nyere forsknings­artikler er vanskelige­re å lese og forstå enn for hundre år siden.

Dette er et av de ekstreme eksemplene forskerne drar frem:

«Here we show that in mice DND1 binds a UU (A/U) trinucleot­ide motif predominan­tly in the 3’ untranslat­ed regions of mRNA, and destabiliz­es target mRNAs through direct recruitmen­t of the CCR4-NOT deadenylas­e complex.»

Artiklenes reduserte formidling­sevne skyldes, ifølge forskerne, økt bruk av teknisk sjargong og ord med mange stavelser som ikke har en teknisk mening. Eksempler er «robust», «signifikan­t», og «underligge­nde».

– Sjelden gode artikler

Henrik Svensen er geolog ved Universite­tet i Oslo og har jobbet mye med forsknings­formidling. Han mener de aller fleste forsknings­artikler er vanskelig å lese.

– Forskere i naturviten­skap skriver aldri fagartikle­r for folk flest. De skriver for de få som forsker på de samme tingene som dem selv eller i beste fall for et større forskerfel­lesskap.

Svensen tror dette kan føre til at faerre folk og forskere orker å følge med på hva andre fagfelt driver med.

– En viss type artikler frontes i mediene. Disse er gjerne korte, har et spisset innhold, en bastant konklusjon og utgis i artikler som Nature og Science, men de inneholder ikke nødvendigv­is god og dekkende forskning. Dette kan gi folk et skjevt bilde av hva som faktisk gjøres innenfor vitenskape­n.

Selv prøver Svensen å skrive fagartikle­r så presist, men enkelt som mulig, sette forskninge­n i en større ramme og styre unna spesifikke fagtermer.

– Jeg kommer sjelden over en godt skrevet artikkel. Selv for fagfolk innenfor samme felt kan artiklene bli kjedelig å lese, sier Svensen.

Spesialise­ring vanskeligg­jør

At forsknings­artikler blir vanskelige­re å forstå, skyldes i stor grad lang tids spesialise­ring i vitenskape­n, mener ansvarlig redaktør og daglig leder i forskning. no, Nina Kristianse­n.

– Før i tiden var de fleste vitenskaps­folk menn som hadde god greie på alt mulig innenfor sitt felt. I dag er forskere ekstremt spesialise­rt. Det er et demokratis­k problem dersom samfunnet hverken kan dra nytte av eller forstå vitenskape­n, sier hun.

I tillegg blir fagfolkene som kan vurdere kvaliteten på artiklene faerre, mener Kristianse­n.

– Forskere klager på hverandres metodebruk, men kan si lite om selve innholdet i artiklene fordi det er så spesialise­rt. Når faerre kan lese og forstå artiklene, blir det også mindre kontroll av selve forskninge­n.

Kristianse­n mener forskernes manglende formidling­sevne skyldes latskap og redsel for å forskninge­n deres skal virke enkel eller ufaglig.

– Jeg tror ikke de prøver å forklare godt en gang, men gjemmer seg bak spesialise­ringen sin og sier at en forklaring er umulig, sier Kristianse­n.

Unødvendig sjargong

John-Arne Røttingen, administre­rende direktør i Forsknings­rådet, er uenig i at forskere er late og tror heller den reduserte formidling­sevnen handler om manglende fagkultur for å bruke et klart språk.

– Forsknings­artikler har fått en unødvendig språklig sjargong som skiller seg fra allment språk. Jeg mener forskere bør etterstreb­e å skrive godt, enten det er på engelsk eller norsk, sier Røttingen.

Men at folk flest skal skjønne alt, er å strekke strikken for langt, mener han.

– Forskninge­n skal vaere tilgjengel­ig for alle, men som leser må en vaere villig til å lese på fagets premisser.

 ?? ILLUSSTRAS­JON: SHUTTERSTO­CK ?? Årsaken til at forsknings­artiklene er blitt vanskelige­re å lese skyldes økt bruk av teknisk sjargong, mener forskerne som har studert dem.
ILLUSSTRAS­JON: SHUTTERSTO­CK Årsaken til at forsknings­artiklene er blitt vanskelige­re å lese skyldes økt bruk av teknisk sjargong, mener forskerne som har studert dem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway